Afdrukken
Ankeiler: Gemeenten in Gelderland vergeten het vaakst om hun inkomende vragen te beantwoorden met een verplichte ontvangstbevestiging.

Gemeenten in Gelderland vergeten het vaakst om hun inkomende vragen te beantwoorden met een verplichte ontvangstbevestiging. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten met e-mailafhandeling zijn getoetst op de aanwezigheid van e-mailadressen en contactformulieren op de website, ontvangstbevestigingen, reactietijd en het verplicht laten delen van persoonlijke gegevens. Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden.

In de provincie Gelderland hebben tien van de vijftig gemeenten geen e-mailadres op de website. Met een percentage van 20%, ligt dit net onder het landelijk gemiddelde van 25%.

Bij zes van de tien gemeenten zonder e-mailadres is het bij het contactformulier, ook voor het stellen van een eenvoudige vraag, verplicht om onnodige persoonlijke informatie te delen. Hierbij gaat het om de gemeenten Arnhem, Montferland, Nijmegen, Renkum, Rheden en Scherpenzeel. Met een percentage van 12% levert dit dus mogelijk barrières op op het gebied van privacy.

Voor dit onderzoek kon de gemeente Lochem niet worden meegenomen, omdat de gemeente ten tijde van het onderzoek zowel geen e-mailadres als contactformulier op de website vermeldde. De gemeente was langer dan een maand niet bereikbaar voor vragen per e-mail. Inmiddels is dit mankement verholpen en beschikt de gemeente Lochem over zowel een e-mailadres als contactformulier.

Onduidelijk over afhandeling

Maar liefst 52% van de gemeenten in Gelderland, zesentwintig van de vijftig, stuurt geen ontvangstbevestiging. Het betreft de gemeenten Aalten, Berg en Dal, Beuningen, Doetinchem, Druten, Ede, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Heumen, Neder-Betuwe, Nijkerk, Nijmegen, Nunspeet, Oost-Gelre, Putten, Rozendaal, Tiel, Voorst, Wageningen, West-Betuwe, West Maas en Waal, Wijchen, Winterswijk, Zaltbommel. De e-mailgedragslijn verplicht gemeenten om wel een ontvangstbevestiging te sturen.

Niet op tijd antwoorden

In Gelderland wordt vaak niet tijdig gereageerd op een eenvoudige vraag per mail. 68% van de gemeenten heeft binnen twee werkdagen gereageerd, wat lager uitvalt dan het landelijk gemiddelde (71%).

Het percentage van gemeenten die na drie weken nog steeds niet hebben geantwoord, ligt met 12% net iets lager dan het landelijk gemiddelde van 13%. Het betreft de gemeenten Aalten, Ermelo, Nunspeet, Wijchen en West Maas en Waal.

De volledige onderzoeksresultaten zijn te bekijken op:

https://www.pricon.nl/onderzoek-emailgedragslijn-gemeenten/

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel