Palingroker Peter heeft de nodige hindernissen overwonnen.  Foto: Omroep Gelderland

Palingroker Peter heeft de nodige hindernissen overwonnen. Foto: Omroep Gelderland

HARDERWIJK - De emotionele betogen en protesten van boeren roepen herinneringen op bij palingroker Peter van den Berg uit Harderwijk. Jarenlang streed hij met vader Dries, die onlangs overleed, voor het behoud van de palingrokerij die in eerste instantie moest wijken voor het bouwproject Waterfront in Harderwijk. "Ik worstel en kom boven, ga in gesprek", moedigt hij de boeren aan.

Zijn vader Dries overleed onlangs na een hartaanval achter de palingrokerij. Vandaag, na de coronaperiode, staat zijn zoon Peter traditiegetrouw weer op de Oud Veluwse markt in Barneveld, pal naast de kerk. Dat zorg voor emoties.

'Trots dat we overeind staan'

"Hij is elke dag bij mij", vertelt Peter. "En nu ben ik trots dat we overeind zijn gebleven en hier met onze kraam staan. Voor de 44ste keer." De markt voelt voor palingboer Peter altijd als thuiskomen omdat hij er als kind al kwam. Zijn ouders verkochten destijds in klederdracht de vis.

Bekijk meer over het bijzondere verhaal van Peter in deze video.

Wijken voor woonwijk

Vanwege de bouw van woningen in het project Waterfront is er jarengeleden besloten dat de palingrokerij moest wijken. Volgens de palingboer zag de gemeente Harderwijk op tijd in dat het oude ambacht van cultuur-historische waarde was voor de havenstad.

Blijf vechten voor je voortbestaan maar kom ook met oplossingen

Peter is destijds met zijn vader aan de slag gegaan om een andere locatie te bekijken en wist daar een museum, rokerij en winkel op te zetten. Inmiddels runt Peter met zijn team de zaak aan de Stephensonstraat in Harderwijk.

Brief van Beatrix "Weg vanwege algemeen belang"

De palingboer kreeg destijds een brief van Koningin Beatrix. Hij zegt dat hierin stond dat de palingrokerij moest wijken voor het algemeen belang. "Als je dan zo'n brief krijgt moet je creatief gaan denken wat wel kan." De palingrokerij zou rookoverlast veroorzaken en dat ging niet samen met de bouw van woningen en de plannen voor het centrum. Toch is destijds het tij gekeerd en bleef de palingboer.

Volgens Peter is het daarom goed dat de boeren hun wanhoop uiten. Maar hij roept ook op in gesprek te gaan en kansen te zien. "Blijf vechten voor je voortbestaan maar kom ook met oplossingen en maak een omslag."

Zie ook: Ons liveblog over boeren

Deel dit artikel