Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Kantklossen in Oude Ambachten en Speelgoed Museum. Foto: Omroep Gelderland
Open het Dorp met Miesbouwman. Foto: Omroep Gelderland

Open het Dorp met Miesbouwman. Foto: Omroep Gelderland

TERSCHUUR - De meeste inwoners van Gelderland hebben nog levende herinneringen aan de twintigste eeuw, maar toch is ook deze periode intussen onderdeel van de geschiedenis. De smid, de mandenvlechter en de kuipenmaker waren vroeger bekende beroepen die nu bijna zijn verdwenen. In het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur hebben deze en andere vakmensen een eigen plekje.

De periode 1900 – 2000 stond zaterdag centraal tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Ongeveer vijfhonderd bezoekers kregen gratis toegang tot het Speelgoed en Oude Ambachtenmuseum. De Verhaal van Gelderland Zomertoer is een initiatief van Erfgoed Gelderland en het geschiedenisplatform Ridders van Gelre.

Oude typmachines en computers

Jan en Bettie Koers kwamen speciaal uit Westervoort om zich onder te dompelen in de twintigste eeuw. “Dit is letterlijk een feest van herkenning,” glundert Jan. Bettie vult hem aan. “Ik heb vooral genoten van de oude typemachines. Daar heb ik ook veel mee gewerkt. Toen ik de overgang maakte naar de computer drukte ik veel te hard op de toetsen, omdat ik dat gewend was van de typemachine.”

Kantklossen in Oude Ambachten en Speelgoed Museum - Foto: Omroep Gelderland

Boerenopstand

Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven verzorgde lezingen over de ontwikkeling van de landbouw in Gelderland tijdens de twintigste eeuw. In haar verhaal gaf ze verschillende voorbeelden van problemen in de agrarische sector tijdens de laatste honderd jaar. “Er zijn veel paralellen te trekken met de situatie waar boeren nu mee te maken hebben. Ook in de jaren dertig en de jaren zestig kwam een bredere onvrede in de samenleving naar boven tijdens crises in de landbouw,” vertelt Verhoeven.

Grote finale bij kasteel Cannenburch

Tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer staat iedere zaterdag een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal. Volgende week komen alle tijdvakken samen tijdens een grote finale op het terrein van kasteel Cannenburch bij Vaassen. Tweehonderd artiesten beelden de geschiedenis van Gelderland uit vanaf de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. De finale van de Verhaal van Gelderland Zomertoer is op zaterdag 13 en zondag 14 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.

Deel dit artikel