Ankeiler: n 2023 wordt het Hanzejaar georganiseerd. Een jaar waarin extra betekenis wordt gegeven aan 800 jaar Hanze gedachtengoed. Gisteren, vandaag en de toekomst ontmoeten elkaar in de Hanzesteden.

- n 2023 wordt het Hanzejaar georganiseerd. Een jaar waarin extra betekenis wordt gegeven aan 800 jaar Hanze gedachtengoed. Gisteren, vandaag en de toekomst ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Vanuit de rijke historie worden nieuwe oplossingen bedacht voor vandaag en morgen. En daarbij wordt ambitie en lef getoond, zoals de Hanzesteden en hun bewoners dat al meer dan 800 jaar doen.

Met het Hanzejaar 2023 wil Elburg samen met ondernemers en inwoners uit Elburg en andere Hanzesteden een momentum en dynamiek creëren. Daarbij wordt de gezamenlijke historie nog meer als inspiratiebron gebruikt, als basis voor een stevige toekomst. .Makers/ondernemers en inwoners van de Hanzesteden moeten trots zijn. Trots op de historie en trots op wat die historie gebracht heeft.

Het Hanzejaar in 2023 wordt tevens ingezet als opmaat voor nieuwe mijlpalen, zoals de terugkeer van de IJsselkogge in 2024 in Kampen, de Hanzedagen in 2030 en 2031 in Zwolle en Harderwijk en wellicht Culturele Hoofdstad 2033.

Om tot een succesvol jaar te komen, is een goede voorbereiding van belang!

Het thema van 2023 De Hanzesteden – Ontmoet de wereld van vandaag in een historisch decor

Trots. Het zit diep in ’t Hanze-DNA. Net als samenwerken. Al meer dan 800 jaar weten de Hanzesteden en hun bewoners elkaar goed te vinden – verbonden door water, ondernemerschap én ambities. Vandaag de dag is die verbinding minstens zo sterk.

Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk. Negen parels in het oosten. Elk met een eigen gezicht, samen de Hanzesteden. Met elkaar én op zichzelf volop in beweging. De Hanzesteden blinken uit in historie, bedrijvigheid en gastvrijheid. Dat voel je, dat beleef je. Deze steden, met hun middeleeuwse harten en tijdloze schoonheid, vallen op. Ook door de bewoners, met hun ondernemende, nuchtere en gezellige aard.

Laat je Hanze-DNA zien!

Gemeente Elburg: 'Het organiseren van een Hanzejaar draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de Hanzesteden tot een duurzame jaarrond cultuur erfgoed bestemming waar we trots op zijn. En trots mogen we zijn! Zonder de Hanze waren onze steden nooit uitgegroeid tot wat ze nu zijn. Het was de samenwerkingvan de Hanze die de basis heeft gelegd voor de handel'.

'Ook nu gaan we weer uit van de kracht van samenwerking en daar hebben we jou voor nodig! Alle culturele instellingen in Elburg worden opgeroepen om deel te nemen aan het Hanzejaar 2023.'

Stichting Cultuureducatie Elburg (SCEE) gaat samen met culturele instellingen in de gemeente een programma voor het Hanzejaar in Elburg samenstellen. De gebruikelijke evenementen vormen die basis. Die worden aangevuld en verrijkt met initiatieven van inwoners, ondernemers, musea, verenigingen, etc. Denk aan een kunstmaand waarin je ook workshops oude ambachten kunt volgen, toneelvoorstellingen en muziek, een museumnacht met poëzie, sportactiviteiten. En nog veel meer!

“Tijdens het Hanzejaar wordt het Hanze gedachtengoed zichtbaar, beleefbaar en integraal ingezet als aanjager en impuls voor economische ontwikkeling, een vitale leefomgeving en voor groei van trots bij bewoners.”

Heb je ook ideeën of wil je meedoen?

Er kunnen nog steeds ideeën ingebracht worden. Je kunt bijvoorbeeld aansluiten bij de bovengenoemde activiteiten of een heel nieuw idee met ons delen! Laat je horen vóór 15 december 2022 bij Petra van Enter via p.v.enter@scee.nl.

Vermeld in de mail de volgende punten:

Naam/instelling initiatiefnemer

Contactgegevens

Beschrijving van de activiteit

De doelgroep: voor wie is de activiteit bedoeld

Wanneer vindt de activiteit plaats

Beknopte begroting

Medio januari ontvangen alle organisatoren/instellingen en initiatiefnemers een bericht over de financiële ondersteuning die aan de activiteiten wordt toegekend. De beoordeling van de plannen en de begroting vindt plaats vanuit het Centrum voor Cultuur - Stichting Cultuureducatie Elburg en de kopgroep voor dit Hanzejaar 2023.

De kopgroep bestaat uit:

Jaap Streefkerk (jaapstreefkerk53@gmail.com) (06 53781752)

Petra van Enter (p.v.enter@scee.nl) (06 46910332)

Marien Pruis (mpr@kpnmail.nl) (06 26103308)

Ruud van Henten (ruud.van.henten@elburg.nl) (06 20921594)

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel