Lead image 1:
Lead image TXT 1: Asuerus Docter tijdens het oogsten van de andijvie
Ankeiler: De eerste bijeenkomst van Groeikas Elburg heeft veel publiek getrokken. Initiatiefnemer Jan Blom was na afloop een tevreden mens.

- De eerste bijeenkomst van Groeikas Elburg heeft veel publiek getrokken. Initiatiefnemer Jan Blom was na afloop een tevreden mens. In de grote werkschuur van Hans van der Mheen aan de Flevoweg 13 konden de bezoekers kennis nemen van een gevarieerd gevuld programma.

De avond werd geopend door Jan Blom. Hij zette het doel van deze avond uiteen en maakte duidelijk waar Groeikas voor wil staan: duurzaamheid, kringloopeconomie en lokaal agrarisch ondernemerschap. Ondernemers die willen bijdragen aan een gezonde wereld, te beginnen in de eigen omgeving.

Een prachtig voorbeeld van lokaal ondernemerschap is de eetwinkel Anijs en Radijs aan de Beekstraat 53, waar dagelijks wisselende en gezonde maaltijden zijn te verkrijgen. Stefanie Holstege en Marlies van der Wielen vertelden aan het begin van de avond enthousiast over hun eigengemaakte balkenbrij van het Elburger scharrelvarken. Ook de variatie aan stampotten, soepen en andere producten werden door de dames in de schijnwerpers gezet.

Hans van der Mheen vertelde vervolgens iets over de locatie en over zijn grote passie, de teelt van kruiden. Later in het seizoen zal hier nog een speciale avond aan worden gewijd.

Vervolgens verzorgde Willem van Norel een prachtige, uitgebreide presentatie over de geschiedenis van de tuinbouw in Elburg. In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren er ongeveer veertig tuinbouwbedrijfjes in Elburg. In 1953 werd er voor ruim 200.000 gulden omgezet aan de groenteveiling. De visserij liep vanwege de naderende inpoldering terug, terwijl de tuinbouw in opkomst was. Toenmalige burgemeester B. Folkerts stimuleerde deze ontwikkeling op een bewonderenswaardige manier.

Na de pauze liet Willem van Norel beelden zien van de tuindersfamilies, de (vele) groentehandelaren en de groentewinkels. Voor de aanwezigen een prachtige bron van herkenning. Daarnaast vertelde Willem over de totstandkoming van de publicatie Tuinders van Elburg, onder regie van Arent thoe Boecop.

De avond werd afgesloten door voormalig stadsdichter Ewoud Gosker uit ’t Harde. Hij had een prachtig gedicht geschreven over de schoonheid en de kracht van de natuur.

Organisator Jan Blom vatte de avond nog eens samen met zijn missie: De kringloop van producten op kleinschalig lokaal niveau stimuleert de duurzaamheid. Zo was het vroeger, zo zou het nu ook kunnen om de leefbaarheid te vergroten! Blom kondigde aan dat er het komende jaar tenminste nog vier van dergelijke thema-avonden zullen volgen.

Asuerus Docter tijdens het oogsten van de andijvie
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel