Afdrukken
Ankeiler: 16 maart geeft René Appel een lezing bij de bibliotheek in Epe. René Appel is een bekende Nederlandse taalwetenschapper en schrijver van misdaadromans.

- 16 maart geeft René Appel een lezing bij de bibliotheek in Epe. René Appel is een bekende Nederlandse taalwetenschapper en schrijver van misdaadromans. Ook werkt hij mee aan het radioprogramma De Taalstaat, waarin hij wekelijks het taalgebruik van een bekende Nederlander belicht. Het boek Taalstukken van René Appel staat centraal bij de lezing.

Taalstukken van René Appel is voor iedereen die geïnteresseerd is in de vaak vermakelijke en verrassende eigenaardigheden van ons belangrijkste communicatiemiddel, de Nederlandse taal.

In Taalstukken neemt René Appel de lezer mee in de zeer diverse wereld van het hedendaagse Nederlands. Zijn tocht voert ons langs het vocabulaire van verschillende media, de taal van de leden van het Koninklijk Huis, straattaal en Nederengels, tot de verbale strapatsen van politici die bepaalde vragen liever niet beantwoorden, en de taal van vloggende influencers. De lezer leert over de uitroeptekendichtheid en clichés in de taal van ‘de bladen’, over strooiwoorden als ‘eigenlijk’ en ‘ergens’ en onzekerheidsformules als ‘zeg maar’ en ‘soort van’, over patronen in ruzies voor de Rijdende Rechter, over ‘Oliebollerie’ en ‘Snacktaria’ en nog veel meer vermakelijke en interessante aspecten van het Nederlands.

De lezing van René Appel is onderdeel van het project “Ik taal met jou”. Dit project is een samenwerking tussen Cultuurplein Noord Veluwe, het Kekhuis , de dialectgroep en de Bibliotheek Noord-Veluwe.

Tevens sluit het bezoek van de auteur aan bij het thema van de landelijke Boekenweek 2023 (11 t/m 19 maart) ‘Ik ben alles’ een thema dat in een tijdperk van verdeeldheid heel verbindend kan werken.

Taal zorgt in zijn hoedanigheid ook voor verbinding

De lezing wordt georganiseerd door Cultuurplein Noord Veluwe, Kulturhus Epe en Bibliotheek Noord-Veluwe

Praktische informatie

Locatie: Bibliotheek Epe, Stationsstraat 16, 8161CR Epe

Datum en tijd: donderdag 16 maart, 20.00 – 21.30 uur

Kosten: € 5,00 per persoon

Aanmelden: via de website www.bibliotheeknoord-veluwe.nl

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel