Afdrukken
Ankeiler: Dit weekend gaat de zomertijd in en mogen we de klok weer een uur vooruit zetten. Ons lichaam vindt dit geen fijne verandering. Hoe voorkom je dat je slecht slaapt door deze verandering?

Dit weekend gaat de zomertijd in en mogen we de klok weer een uur vooruit zetten. Ons lichaam vindt dit geen fijne verandering. Hoe voorkom je dat je slecht slaapt door deze verandering?

"Het uurtje later licht in de ochtend en langere licht in de avond vindt ons lijf niet fijn", zegt slaapdeskundige Alexander van Daele eerder tegen Omroep Gelderland. Je hebt namelijk duisternis nodig om in slaap te vallen en licht om wakker te worden. De zomertijd bemoeilijkt dit en dat kan leiden tot slaaptekort.

Tip op een rij

En wat als je vaker slecht slaapt? "Het is belangrijk om iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en om op hetzelfde tijdstip uit bed te komen", aldus van Daele. "Je lichaam houdt niet van vroeg naar bed gaan, wel van structuur. Lang in bed blijven is dan ook geen goed idee".

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de zomertijd verdwijnt. Dus misschien is het verstandig om voorlopig de raad van Alexander van Daele ter harte te nemen en vanaf dit weekend op vaste tijden te gaan slapen en op te staan.

De zomertijd werd in 1916 ingevoerd met het idee dat 'daglicht niet verloren mocht gaan'. In 2018 deed de Europese Commisie een voorstel om de zomer- en wintertijd af te schaffen. Omdat er onduidelijkheid is over de voor- en nadelen. Ook is er discussie over welke tijd dan aangehouden zou moeten worden. Het ziet er voorlopig dus nog niet naar uit dat het verzetten van de klok afgeschaft wordt.

Meer over

Deel dit artikel