Afdrukken
Ankeiler: Wij wisten niet of misschien niet meer, dat het Wissels veen bij Epe zo’n prachtig gebied is.

Wij wisten niet of misschien niet meer, dat het Wissels veen bij Epe zo’n prachtig gebied is. Deze wandeling van 16 km is een afwisseling van boerenland, beken, bomen, bosjes en brede zandpaden. Het “Wisselse veen” is een kwelgebied waar de “Verloren Beek” ontspringt. In het begin van de 20e eeuw was het gebied één van de schatkamers van de Nederlandse flora. Door ontginning en ontwatering is er veel verloren gegaan. Dankzij gericht beheer en een in 1993 begonnen natuur herstel project is het getij gekeerd en ontstaan er weer stroompjes en moerasgebied.

Verslag Alida Bosma

Veel mensen komen we niet tegen tijdens deze wandeling en genieten we van de rust en het landschap. De boeren zijn druk bezig om het hooi binnen te halen en de mais schiet al aardig de grond uit. Het is een prachtige kleurenpallet van wilde bloemen en grassen.

In het bos zien we een groene deken van bosbesstruiken. Dat belooft nog wat, want het hangt nu al vol met kleine vruchtjes.

Fotoreportage Alida Bosma

De wandeling gaat verder over de Tongerse hei. Op het brede zandpad worden we verrast door twee hagedissen, helaas de eerste op het warme pad is ,waarschijnlijk door een fietser, overreden en heeft het niet overleefd maar de andere graaft vol overgave een holletje waar ze, zo denken wij, haar eieren zal achterlaten. Het is een prachtig gezicht en we nemen de tijd om daarvan te genieten.

Even verder op staan we stil bij een mestkever, die een dode meikever loopt te duwen naar zijn nest.

Plotseling springen er twee reeën het zandpad over, wat een prachtige ontmoetingen op het pad.

Verderop lopen we over een mooi vlonder pad tussen de moerasvelden van het Wisselse Veen , waar we genieten van de bloemen en het kikkers concert. In het moerasgebied zien we ook merkwaardige kunstwerken staan waar die voor bedoeld zijn weten we niet, misschien om te zien wat voor insecten er leven.

We hebben genoten van deze wandeling zo dichtbij huis.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel