Het graf van Jolanda Jansen. Foto: Omroep Gelderland

Het graf van Jolanda Jansen. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Ben Jansen is verbijsterd; opnieuw is er een plant gestolen van het graf van zijn vrouw op begraafplaats Moscowa in Arnhem. Om de dader te vinden heeft hij een beloning van 350 euro uitgeloofd, want het is inmiddels al de vijfde of zesde keer dat er iets weg wordt gehaald van het graf.

"Emotioneel doet het veel met me. Ik begrijp niet dat mensen dat doen." Zo reageert Ben Jansen, duidelijk aangedaan. Dit keer werd een bloempot met orchidee van het graf van zijn vrouw is gestolen.

Jansen wil graag weten wie dat gedaan heeft: "Het gaat niet om het geld, maar om het vinden van de dader." Hij heeft daarom een oproep geplaatst op Facebook. Bij het bericht staan foto's van het graf van zijn vrouw Jolanda en van het graf van zijn moeder. Op het graf van beiden staat zo'n zelfde pot met orchidee. "Ik hoop dat iemand die ook wel eens op het kerkhof komt, een keer ergens anders komt en dan daar die pot met orchidee herkent. Want de combinatie is niet zo in Nederland gekocht."

Bloemen gestolen van het graf

Jolanda, de vrouw van Ben Jansen, overleed in november 2018. Jansen bezoekt het graf twee keer per week. In het begin had hij nog een echte orchidee op het graf staan, maar omdat die niet zo lang leefde, is het nu een kunstbloem: "De orchidee was haar lievelingsbloem."

Sinds het overlijden zijn volgens hem al vijf of zes keer bloemen gestolen van haar graf: "Ik heb een keer vlijtig liesjes geplant. Dan kom je er een keer 's ochtends en dan zijn ze uit de grond getrokken." Ook verdwenen al een keer rozen, die hij pas op de markt had gekocht, uit de vaas op het graf.

Je zet toch geen bloemen thuis in de vaas, als je weet dat ze van een graf komen?

Hij kan niet begrijpen dat iemand zoiets doet. "Je zet toch geen bloemen thuis in de vaas, als je weet dat ze van een graf komen?" Nu leek het al een tijdje goed te gaan. Anderhalve week geleden merkte zijn dochter zelfs nog op dat het de laatste tijd rustig was bij het graf van haar moeder.

Ook op het graf van zijn moeder verdwenen al een keer bloemen: "Ik had hyacinten op het graf gezet. Een week later waren de bollen uit de grond getrokken." Jansen is overigens niet van plan om te stoppen met verse bloemen op het graf van zijn vrouw te zetten: "Een lege vaas op een graf vind ik niks. Dan lijkt het net of er niemand meer komt."

Niet bekend bij beheer

Op begraafplaats Moscowa zijn camera's aanwezig. De dochter van Jansen heeft daar al een keer naar beelden mogen kijken, maar daarop valt volgens hem weinig te zien: "Die camera staat gericht op de grote parkeerplaats. En daarop kun je niets zien."

Het beheer van Moscowa geeft tegenover Omroep Gelderland aan met de situatie bezig te zijn. "We betreuren het zeer dat dit gebeurt", zegt een woordvoerder. "Maar het was bij ons niet bekend dat er vaak bloemen van graven verdwijnen. Dus we gaan zeker met deze situatie aan de slag."

Camera's in Winterswijk

In Winterswijk werd afgelopen november nog tot cameratoezicht op de algemene begraafplaats besloten, om dieven af te schrikken. Burgemeester Joris Bengevoord zei daar toen over: "Ik kan er met mijn kop ook niet bij dat iemand iets van lage materiële waarde, maar van hoge emotionele waarde van graven afhaalt."

"We hebben het met lokmiddelen geprobeerd in de hoop te achterhalen wie er voor verantwoordelijk is, maar dat is niet gelukt. De volgende stap is nu het plaatsen van camera's om dit soort praktijken te voorkomen. Blijf met je poten van dit soort spullen af."

Zie ook: Cameratoezicht op begraafplaats Winterswijk

Deel dit artikel