Het maïsveld waar de schuren moeten komen. Foto: Omroep Gelderland

Het maïsveld waar de schuren moeten komen. Foto: Omroep Gelderland

WINTERSWIJK - Aspergeteler Harry Lubberink wil aan de Vosseveldseweg in de Winterswijkse buurtschap Kotten twee agrarische bedrijfsgebouwen neerzetten. Tot grote teleurstelling van enkele buurtbewoners, die vrezen voor aantasting van de natuurlijke waarden in het gebied.

De buren wijzen afgelopen maandag tijdens een hoorzitting van de bezwarencommissie in Winterswijk op het meanderen van de Slingebeek in het groene, heuvelachtige terrein. "Een prachtig gezicht", zegt mevrouw Enning. "Zó'n mooi plekje, onbegrijpelijk dat de gemeente toestemming geeft daar twee grote schuren te laten bouwen. Ze bederven de hele omgeving. Ik kan het écht niet begrijpen."

Na een toelichting van de gemeente komt voorzitter Hans Koopman van de bezwarencommissie met een voor de buren teleurstellende conclusie: "Als gemeente ben je op basis van het bestemmingsplan verplicht een vergunning te verlenen en volgens het Gelders Genootschap past de bebouwing in het landschap."

'Keurige gebouwen'

Er staat nu nog maïs op het bewuste stuk grond, op de hoek van de Vosseveldseweg en de Kottenseweg, vlak voor de grens met het Duitse Oeding. Er moeten twee schuren komen, voor het bouwen van een bedrijfswoning krijgt Lubberink geen toestemming.

Het wordt tijdens de bezwarenzitting niet duidelijk waarvoor de gebouwen worden gebruikt, de ondernemer uit Twente is niet aanwezig als gevolg van drukke werkzaamheden, laat hij weten. Een dag later reageert jij wel: "Je hebt agrarische gebouwen van 12 meter en hoger, maar dat worden deze bij lange na niet. Het worden keurige gebouwen met een nette aanplant, daar hoeven de mensen zich geen zorgen over te maken", zegt Lubberink.

Asperges

Hij heeft op de bewuste plek in het verleden asperges geteeld en verkocht. "Door omstandigheden zijn we daar destijds mee gestopt, maar dat willen we nu weer nieuw leven inblazen", zegt Lubberink. "Het wordt een combinatie van koeling en verwerken van groenten en asperges. Daarnaast gaan we er een aantal paarden houden."

Lubberink betreurt dat hij er geen bedrijfswoning mag bouwen: "Ik woon er nu 40 kilometer vandaan. Je hebt met levende have te maken en paarden krijgen veulens, maar ik mag er nu niet bij wonen. De gemeente heeft die vergunning ingetrokken. We zullen zien hoe dat gaat. Misschien gaan ze er met het oog op de huidige woningnood nog anders over denken."

Deel dit artikel