Van Vleuten was oppermachtig in de bergetappe. Foto: ANP

Van Vleuten was oppermachtig in de bergetappe. Foto: ANP

LE MARKSTEIN FELLERING - Annemiek van Vleuten (39) heeft vandaag haar eerste Touretappe gewonnen. De slopende bergetappe in de Vogezen was haar op het lijf geschreven, waarin ze na een 'valse start' in deze Tour de France Femmes eindelijk haar moment kon pakken. Ze won zo veel tijd tijdens de koninginnenrit dat ze ook het geel pakte.

De Wageningse wielrenster had de eerste etappes last van maagproblemen, waardoor ze niet aanvallend kon rijden en meeging met het peloton. Met een achterstand van 1.28 minuten op Marianne Vos in het geel, was deze bergetappe voor Van Vleuten het moment om toe te slaan.

Al op de eerste klim - Petit Ballon - reed Van Vleuten samen met Vollering op kop. Geletruidraagster Marianne Vos moest op dat moment al lossen. Op de twee klim van de Platzerwasel was van Vleuten opnieuw als eerste boven. Op een demarrage van de Wageningse had Vollering geen antwoord meer.

Zie ook: 'Van Vleuten kan in de slotdagen de Tour nog naar zich toetrekken'

De laatste berg die Van Vleuten moest beklimmen was de Grand Ballon, het hoogste punt van de Vogezen en van deze Tour. De concurrentie wist niet meer in de buurt te komen van de Wageningse. De gele trui volgde zelfs op ruim een kwartier.

Uiteindelijk wist Van Vleuten haar concurrentie ver achter zich te houden. Zondag volgt de achtste en laatste etappe van de Tour de France Femmes, die opnieuw in de bergen wordt verreden.

Zie ook:

Deel dit artikel