- Ik zit hier achter mijn laptop en kijk naar buiten. Regen! En ja, dat is best lang geleden. Voor vakantiegangers en liefhebbers van warm weer was deze afgelopen zomer fantastisch. Maar voor anderen was het misschien wel iets te veel van het goede. En voor ons allen was er dus ook iets te weinig water, nou ja iets… zeg maar gerust veel te weinig water, dus regen!

Zo’n droge periode is problematisch voor onze boeren, maar ook niet fijn voor mensen met een mooie tuin en een goed verzorgd groen gazon of voor mensen met een volkstuin. En deze droogte is al helemaal niet goed voor de natuur, voor het vee, voor het wild, voor al het leven in vijvers. En natuurlijk meer dan vervelend voor de scheepvaart en voor mensen en bedrijven die daar van afhankelijk zijn.

De regen is dus meer dan welkom, al kan het ook lastig zijn. Zelf zou ik het geweldig vinden als regen voortaan vooral ’s avonds laat en ’s nachts zou vallen. Maar gelukkig hebben we daar niets over te zeggen. Het komt zoals het komt.

Kijkend naar de weersverwachting voor de komende dagen komt er nog veel meer regen. Heel fijn. Want zo droog als de landbouwgronden en de natuur nu is, dat is niet met een paar buitjes opgelost. Het grondwaterpeil is op dit moment extreem laag en alleen als het lang achter elkaar regent wordt dat tekort heel langzaam iets kleiner. Maar zo ver is het nog lang niet. Tot die tijd helpt het natuurlijk als u zuinig blijft doen met water. Online en in de kranten zijn daar trouwens heel veel tips voor te vinden. Kijk maar eens!

Van sommige tips denk je: dat scheelt maar zo weinig, dat helpt toch niet echt? Maar stelt u zich nu eens voor dat iedereen die dit stukje leest, of iedereen die online zo’n tip leest, dat ook echt gaat doen. Dat al die mensen tijdens het tandenpoetsen even de kraan uit zetten, het water uit de regenton ook echt gebruiken of één keer per week minder de wasmachine laten draaien. Dán maakt het natuurlijk wel een verschil! Juist met dit soort dingen helpen ook de kleine beetjes. Ik daag u uit om hier ook eens over na te denken. Niet iedereen hoeft alles gelijk helemaal anders te doen, zeker niet. Maar als we allemaal op ons eigen manier een paar druppels kunnen besparen scheelt dat al snel een heleboel.

Terwijl wij daar over nadenken en misschien wel onze eerste kleine besparingen doorvoeren komt er de komende dagen nog veel meer regen aan. Tenminste, als ik de weersverwachting mag geloven. Even wennen dus weer. Paraplu mee als je weg gaat, regenpak aan op de fiets naar werk of school. Dat zijn we niet meer zo gewend, maar het hoort er wel echt bij. En deze regen is dus hard nodig. Soms kan het op zo’n manier regenen dat je denkt, ‘dit stopt nooit meer’. Gelukkig weten we dan dat achter de wolken altijd de zon schijnt. Ondertussen denk ik aan het Open Monumentendag dat, op dit moment nog, voor de deur staat. En natuurlijk ook aan de Schapenmarkt. Eindelijk weer een Schapenmarkt! Voor mij de eerste keer. En hoe goed een beetje neerslag ook is, ik hoop van harte dat die mooie evenementen, waar we nu eindelijk weer van kunnen genieten, niet door de regen in het water vallen…!

Tanja Haseloop – Amsing

burgemeester

Deel dit artikel