. Foto: Omroep Gelderland

. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Ton van Rijen leeft al zo'n zeven jaar met prostaatkanker. Hij weet uit eigen ervaring dat praten met lotgenoten helpt. Toch doen de meeste patiënten dat niet. In de hoop daar wat aan te veranderen heeft de Prostaatkankerstichting in Nijmegen de wandelgroep 'Ontmoeten en Wandelen' opgericht.

"In het ontmoeten zit de factor van de lotgenoten en de ervaringen die we met elkaar kunnen delen op het gebied van prostaatkanker", zegt John van Loenhout van de Prostaatkankerstichting. Hij is een van de initiatiefnemers van de nieuwe wandelgroep die dinsdag voor het eerst op pad gaat.

"Wandelen is één van mijn hobby's en het is goed voor mensen die bijvoorbeeld chemo ondergaan, het versterkt het lichaam". Net als de andere vijf deelnemers van de wandelgroep weet John hoe het is om te leven met prostaatkanker en hoe belangrijk het kan zijn om je verhaal te delen met mensen die je begrijpen en steun kunnen geven.

Geen datingsite voor patiënten

"Het kan consequenties hebben voor je plas ophouden, voor je seksleven. En als je hormonen krijgt, ligt je hele haantjesgevoel op zijn gat", weet deelnemer Ton van Rijen. Ton heeft prostaatkanker met uitzaaiingen. "Het gaat goed met me, ik ben stabiel. En dat is al zeven jaar zo."

Hij was lang op zoek naar een laagdrempelige manier om met lotgenoten in gesprek te komen. "Je kunt op internet wel alle informatie vinden over de ziekte, maar er is geen datingsite voor prostaatkankerpatiënten."

Nu heeft hij de wandelgroep gevonden. "Ik hoef geen lotgenotenbijeenkomst in een ziekenhuis, ik hoef niet zichtbaar voor iedereen naar een inloophuis voor kanker te gaan. Ik kan gewoon in de anonimiteit van het bos aanschuiven met andere mannen. Mij spreekt dat heel erg aan."

Kijk hoe de mannen elkaar vinden tijdens het wandelen:

'Hoe doe jij dat?'

John en Ton geven aan dat het belangrijk is om te praten met andere mannen die hetzelfde meemaken. "Mensen kunnen al wandelend vragen stellen en wij kunnen proberen antwoorden en advies te geven", zegt John.

Maar er zit ook een hoop expertise bij de deelnemers, vertelt Ton. "Als je als man op een terras zit en je staat op met een nat kruis, dan is dat gênant. We kunnen hier de praktische aspecten bespreken. Hoe los je dat op, wat is er te koop, waar kan je terecht, hoe ga jij hier mee om, hoe doe jij dat? Hoe vertel je aan je kinderen dat je prostaatkanker hebt en wat moet je allemaal regelen? En hoe gaat het met je vrouw, hoe zit zij in het proces? Allemaal onderwerpen waar we elkaar in kunnen helpen en steunen."

De Nijmeegse wandelclub is nu nog maar klein, maar men hoopt snel op meer deelnemers. Er wordt op de eerste en derde dinsdag van de maand gewandeld; wie graag mee wil lopen, kan zich opgeven via wandelen-nijmegen@prostaatkankerstichting.nl.

Zie ook: Wat deden al die goed geklede motorrijders zondag toch in de Achterhoek?

Deel dit artikel