Ankeiler: Jan Dijkstra (CDA) nam onlangs na bijna negen jaar afscheid van de gemeenteraad in Oldebroek.

- Jan Dijkstra (CDA) nam onlangs na bijna negen jaar afscheid van de gemeenteraad in Oldebroek. Samen kijken we terug op deze tijd, hoe hij betrokken is geraakt bij de politiek en welke impact het overlijden van zijn tweelingbroer heeft gehad.

Vrijdagochtend 10:00 uur. Jan en ik raken al meteen aan de praat als ik mijn jas ophang, tot zijn vrouw Henny ons naar de kamer dirigeert. Ik vraag nog even waar ik mag gaan zitten, want ik wil natuurlijk niet de ‘zetel’ van Jan innemen. Hij blijkt inderdaad zijn eigen stoel te hebben, comfortabel gaat hij zitten. Het eerste kopje koffie is allang op, voordat ik überhaupt mijn vragen kan stellen. Jan houdt van praten en gezelligheid, merk ik al snel.

In Oldebroek begint het écht

Jan wordt op 24 januari 1954 geboren in het Groningse Den Andel (toen gemeente Baflo). Bijna het noordelijkste puntje vasteland in Nederland, zo’n kwartiertje rijden van de Waddenzee. Eigenlijk raakt Jan van jongs af aan al betrokken bij de politiek. Zijn grootmoeder was lid van de ARP en er werd thuis vaak over politieke onderwerpen gepraat. Toch wordt hij pas in de gemeente Oldebroek pas echt politiek actief.

Jan komt in het bestuur van het CDA Oldebroek terecht en bezoekt dan ook regelmatig raadsvergaderingen. Het is dan ook wachten tot de vraag komt of hij op de kieslijst wil komen te staan. In 2014 start hij als commissielid Ruimte en Leefomgeving. Een jaar later volgt hij Harold Zoet op als raadslid. Dan begint het echte werk.

De eerste twee jaren zijn soms nog wel lastig voor hem. "Je moet leren wat de gewoontes zijn. Hoe bouw je een speech op? Hoe stel je een motie op? Hoe ga je lobbyen om mensen achter je te krijgen? Na twee jaar begin je er pas echt in te komen en weet je een beetje hoe alles werkt."

Principes

Jan vertelt mij dat hij vergaderingen over principiële thema’s vaak het leukste vond. "Het is mooi om te luisteren naar de principes van anderen. Hoe denken zij over bepaalde onderwerpen? Ik waardeer altijd de principes van anderen, maar dan vind ik dat er wederzijds begrip moet zijn." Zo haalt hij de discussie over de urnenmuur op begraafplaats Bovenheigraaf aan. Of de discussie over het hijsen van de regenboogvlag voor de LHBTQ+-gemeenschap. "Wij dachten daar anders over dan de SGP, maar er was altijd respect voor elkaars mening."

Jan heeft vaak goede gesprekken gehad met de mensen van de SGP. Het ging dan over het leven na de dood en andere Bijbelse thema’s. Hij laat mij een boek zien dat hij heeft gekregen van de SGP na zijn afscheid: ‘Mozes de manager’. "Dat vind ik nou mooi hè, zulke dingen", zegt hij.

De bouw van appartementen en huizen voor ouderen in Wezep, daar is Jan het meest trots op. Hij doelt onder andere op de ‘Wezeper Veste’ en de appartementen aan de Stationsweg en Zuiderzeestraatweg. "Hoe mooi is het dat je als oudere kunt blijven wonen in het dorp waar je ook bent opgegroeid!"

Pandemie

Jan vertelt dat hij de tijd van de coronapandemie als meest lastig heeft ervaren. "De vergaderingen gingen via Teams, je kon elkaar niet in de ogen kijken. Ik had dan via appjes contact met andere fractieleden. Neem het plan van locatie ‘De Brink’, waar vroeger korfbalvereniging Rood-Wit gevestigd was. Er was een inwonersavond via Teams met zo’n zeventig man. Dat werkt gewoon niet, het contact met de mensen is dan nihil." Het contact met inwoners vond hij altijd fijn. "Mensen kwamen hier wel eens aan de deur of belden mij dan op. Ik ben gelukkig nooit bedreigd of onder druk gezet."

Of er ook een voordeel aan de pandemie was? "De vergaderingen waren vaak wel lekker kort", lacht Jan. Daarnaast herinnert hij zich nog hoe hij in de camper in Ommen deelnam aan een vergadering. "Dan stuurde ik mijn vrouw en kleinkinderen voor een uurtje ‘weg’, want opa moest even vergaderen", grinnikt hij.

Overlijden tweelingbroer

In 2016 overlijdt zijn tweelingbroer Kor Dijkstra op 62-jarige leeftijd. Kor was op dat moment 26 jaar burgemeester van de gemeente Grootegast. De periode rond het overlijden was lastig voor Jan. "Ik moest mijn moeder gaan vertellen dat haar zoon ging overlijden, dat was echt heel erg zwaar." Deze periode heeft Jan ook kracht gegeven om door te gaan. "Ik wilde juist nu niet weglopen, maar doorgaan."

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2023 overhandigt Jan een zelfgemaakt vogeltje aan burgemeester Tanja Haseloop-Amsing. "Elke burger, maar zeker een burgemeester, zou zich vrij moeten kunnen voelen als een vogel in de lucht." Het idee hierachter was om de burgemeester te steunen aangaande het dossier van het asielzoekerscentrum (azc). Zijn broer Kor heeft tijdens discussies over een azc te maken gehad met bedreigingen. Zo werden er deuken in zijn auto geslagen en werd hij onder druk gezet. Jan wilde burgemeester Haseloop-Amsing een hart onder de riem steken met dit gebaar. "Ze heeft me wel twee keer geappt met een bedankje, ze waardeerde het echt heel erg. Ik kreeg zelfs drie zoenen van haar."

Met de camper op pad

Nu Jan raadslid af is, heeft hij weer tijd voor andere dingen. Jan en zijn vrouw hebben een camper en mogen graag op pad gaan. "Wij bleven eigenlijk altijd in Nederland met de camper, maar misschien gaan we straks ook wel even lekker twee weken naar het buitenland." Zijn vrouw mag graag fietsen, maar Jan houdt hier wat minder van. "Door mee te doen aan een fietsvierdaagse is dat een stok achter de deur om toch te gaan fietsen", lacht zijn vrouw.

Zijn kinderen en kleinkinderen zijn Jan ook erg dierbaar en hij mag graag tijd met ze doorbrengen. "Ze komen hier regelmatig eten en dat brengt veel gezelligheid met zich mee." Ook houdt Jan ervan om zijn kleinkinderen te verrassen. Zo kocht hij een tweedehands fietsje, welke hij heeft opgeknapt en vervolgens aan een van de kleinkinderen gaf.

We lopen aan het eind nog even naar zijn tuin om een foto te maken. Ook zijn werkkamer laat hij nog even zien. Hij heeft hier een verzameling aan klokken en miniatuurvoertuigen. "Ik ben enorm gek op klokken en de miniatuurvoertuigen heb ik overgehouden aan mijn werk als schade-expert."

Twee kopjes koffie en een stroopwafel later loop ik weer naar buiten. Het is maar weer eens duidelijk dat achter het politieke toneel een wereld van ‘eenvoudige’ menselijke genoegens schuilgaat. Jan geniet duidelijk van veel dingen in het leven en zal zich zeker niet gaan vervelen.

Kijk voor meer regionieuws op www.vrmg.nl

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Deel dit artikel