Bevat Video: Video
Ankeiler: Rooie wethouder Gerrit-Jan Koele is niet meer. De zeer betrokken oud-wethouder die veel betekende voor zijn omgeving overleed maandag 25 maart op 91-jarige leeftijd.

Rooie wethouder Gerrit-Jan Koele is niet meer. De zeer betrokken oud-wethouder die veel betekende voor zijn omgeving overleed maandag 25 maart op 91-jarige leeftijd. “De rooie Koele” was wethouder van de gemeente Oldebroek van 1971 tot en met 1982. Een politicus die voor iedereen klaar stond en veel tot stand heeft gebracht op gebied van woningbouw en sport. In totaal was Koele twintig jaar bestuurlijk actief. Hiervoor ontving hij bij zijn afscheid de koninklijke onderscheiding “ridder in de orde van Oranje-Nassau".

De woningbouw was hem niet vreemd. Koele was ook veertien jaar actief bij de woningstichting Noord-Veluwe. In de jaren dat hij hier werkte, realiseerde hij ongeveer 240 woningen boven het al toegekende woningcontingent. Als wethouder trok Koele dan ook regelmatig op naar het provinciehuis in Arnhem om meer woningbouwplannen mogelijk te maken in Oldebroek. En als het nodig was toog hij daarvoor ook op naar Den Haag. Koele was toen al wat men vandaag de dag een ‘netwerker’ zou noemen. Als er wat te strijden viel in het belang van Oldebroek, dan ging hij het halen. Een man van doorpakken.

Met een geveinsde dorpse nederigheid en dito schwung wist hij bestuurders in den lande te winnen voor Oldebroeker plannen en belangen. Uitgekiend, doortastend en gedreven als hij was. Hij hield wekelijkse spreekuren en was de man van de contacten in de samenleving. Een échte PvdA wethouder, altijd energiek en strijdvaardig vanuit het hart.

Als wethouder hield Koele wekelijkse spreekuren. Hij was de man van de contacten in de samenleving. Een échte PvdA-wethouder, altijd energiek en strijdvaardig vanuit het hart. Ook na zijn vertrek als Oldebroeker bestuurder bleef hij strijdbaar en met een groot hart klaarstaan voor de medemens. Koele is daarmee een van de groten van de sociaaldemocratie in Oldebroek. Een van de grondleggers die voor de PvdA Oldebroek nog altijd heel veel betekent en waarover met diep respect en grote trots wordt gesproken.

In zijn bestuurlijk periode mocht Gerrit-Jan Koele de portefeuilles volkshuisvesting , woningbouw, sport, recreatie, milieu en onderwijs tot zijn werkvelden rekenen. Begin jaren zeventig wendde Koele zijn invloed aan om de kern Oosterwolde te behouden voor de gemeente Oldebroek. In het kader van een grenswijziging zou deze kern gaan vallen onder de gemeente Elburg, maar Koele kon zich hier niet in vinden. Mede omdat een aantal jaren daarvoor al een deel van de gemeente naar de gemeente Hattem was gegaan.

"Ook ver na zijn bestuurlijk rollen bleef Koele onverminderd betrokken. Hij was hét PvdA lid dat ruimschoots het vaakst voor m’n deur stond om me te wijzen op belangen en om onderwerpen en inwoners onder mijn aandacht te brengen", beschrijft Bert-Jan Dokter, huidig voorzitter van PvdA afdeling Oldebroek. "Ik heb in Koele altijd een voorbeeld gezien voor grote betrokkenheid, vertegenwoordigend leiderschap en energieke strijdbaarheid. Gerrit-Jan was voor mij ‘de gewone man-politicus’ waar ik tegenop keek en als volksvertegenwoordiger een groot voorbeeld in zag."

Met Gerrit-Jan Koele verliezen we een rots in de branding, PvdA Oldebroek een icoon en Oldebroek een politicus en bestuurder die in zijn leven en werk toonde dat het altijd de moeite waard is voor een ander op te komen en te blijven strijden voor beter. Een nalatenschap die een levend voorbeeld voor politici mag blijven.

Gerrit-Jan Koele

30 juli 1932 – 25 maart 2024

Enkele jaren geleden sprak LocoTV met wethouder Koele

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel