Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Mattijs Branderhorst was belangrijk voor NEC. Foto: BSR Agency
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Het project Bony is dit seizoen mislukt. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Souffian El Karouani vertrekt wellicht bij NEC. Foto: Broer van den Boom
Lead Image 4:
Lead image TXT 4: Suikeroom Marcel Boekhoorn. Foto: Broer van den Boom
. Foto: Omroep Gelderland

. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - NEC heeft in een jaar enorme progressie geboekt. Van een zieltogend bestaan in de eerste divisie ging de club bijna richting play-offs om Europees voetbal. Ondanks het prima seizoen moet de club echter scherp blijven, want er zit wel verval in de prestaties.

NEC promoveerde een jaar geleden als de nummer zeven van de eerste divisie. De entree in de eredivisie kwam hard binnen. De Nijmegenaren werden tegen Ajax alle kanten opgespeeld en binnen twintig minuten was het al 4-0. Mede uit coulantie voor hun oud-ploeggenoot Lasse Schöne hield Ajax zich daarna in en werd het slechts 5-0.

Sterk in uitwedstrijden

Diverse kenners riepen NEC direct uit tot degradatiekandidaat nummer één, maar dat bleek een volkomen verkeerde inschatting. De ploeg bleef tegen de mindere goden uit de competitie prima overeind en een maand later stond NEC zelfs even op de derde plaats. Na een serie van vier nederlagen in vijf duels, waaronder de beladen derby tegen Vitesse, zakte de ploeg naar de middenmoot. Maar met name in uitduels sprokkelde de ploeg heel wat punten en daardoor ging NEC de winterstop in als nummer negen.

Tot het einde spannend

NEC startte in 2022 niet best. De spectaculaire komst van Wilfried Bony pakte faliekant verkeerd uit, de spits uit Ivoorkust kwam slechts tot twee invalbeurten en was vooral geblesseerd. De degradatiezone kwam ondertussen wat dichterbij, maar precies op tijd won NEC dan weer. Winnen in De Goffert lukte de ploeg ruim een half jaar niet, maar desondanks bleef NEC tot op de laatste speeldag in de race voor de play-offs om Europees voetbal. Dat lukte uiteindelijk net niet.

Minder na de winterstop

Er zat wel flink verval in de prestaties en ook in het voetbal van de Nijmegenaren. De eerste seizoenshelft leverde 22 punten, de tweede maar 16. En qua voetbal was het na de winterstop veelal ondermaats, met maar drie overwinningen. Alleen thuis tegen Ajax speelde de ploeg echt overtuigend en werd op de valreep met 1-0 verloren. De conclusie is toch dat de ploeg zich snel heeft aangepast aan de eredivisie, maar daarna stagneerde de ontwikkeling.

Mattijs Branderhorst was belangrijk voor NEC - Foto: BSR Agency

Individueel onderscheidde vooral doelman Mattijs Branderhorst zich met een degelijk seizoen, waarin hij ook echt punten pakte voor zijn ploeg. Lasse Schöne was over het algemeen het rustpunt op het middenveld waarvoor hij ook was gehaald, lange tijd samen met routinier Edgar Barreto. Centraal achterin zat het meestal wel goed met de felle Iván Márquez, Cas Odenthal en later ook Rodrigo Guth. De backs Bart van Rooij en Souffian El Karouani pikten ook snel aan bij het niveau.

Spelen met oogkleppen op

Het grootste probleem van NEC lag toch in de voorhoede. De vleugelspitsen Elayis Tavsan en Jonathan Okita hadden hun momenten, maar gingen te vaak voor eigen succes en voetbalden met oogkleppen op. Magnus Mattsson toonde bij vlagen zijn klasse, maar bleek nogal blessuregevoelig.

Het project Bony is dit seizoen mislukt - Foto: Omroep Gelderland

En een echte spits heeft NEC eigenlijk nooit gehad. Het feit dat middenvelder Jordy Bruijn daar regelmatig speelde, is veelzeggend. Op de inzet van Ali Akman was nooit wat aan te merken, maar na een sterke start viel toch vooral op wat hij tekortkwam. En daarnaast scoorde de Turkse huurling te weinig. Pedro Ruiz kwam door blessures nauwelijks in actie en na de winterstop had Bony voor doelpunten moeten zorgen, maar dat kwam er ook niet van.

Vooral buitenshuis sterk

NEC wacht nu een flinke klus, namelijk volgend seizoen het verval, dat is ingezet, stoppen. Want anders dreigt de degradatiezone. Het verschil was nu maar vier punten. Ook had de ploeg afgelopen jaar vooral succes met reactievoetbal. NEC had moeite om het spel te maken. Niet voor niets werd 63 procent van de punten buitenshuis gepakt.

Souffian El Karouani vertrekt wellicht bij NEC - Foto: Broer van den Boom

Daarnaast is het ook nodig om te kijken naar aflopende contracten. Dit jaar lopen om die reden Okita en Odenthal gratis de deur uit. Maar volgend seizoen lopen de contracten van talenten als Van Rooij, El Karouani, Proper en Tavsan af. Als NEC aan ze wil verdienen, moeten de spelers deze zomer worden verkocht of moeten hun contracten worden opengebroken.

Stadionplannen

Dan is er nog de stadionproblematiek. NEC is al acht jaar met de gemeente in onderhandeling over de aankoop van De Goffert. Het gaat om een bedrag van rond de 7 miljoen euro. NEC betaalt jaarlijks zeven ton plus onderhoudskosten aan de gemeente. In die acht jaar is de aankoopsom al bijna aan huur betaald. Weggegooid geld dus en als NEC echt serieus door wil groeien, is de aankoop en de uitbreiding van het stadion noodzaak.

Suikeroom Marcel Boekhoorn - Foto: Broer van den Boom

Na een verdienstelijk seizoen kan NEC dus zeker niet achterover leunen. Technisch directeur Ted van Leeuwen moet een betere selectie neerzetten en algemeen directeur Wilco van Schaik zal er met de gemeente uit moeten komen wat betreft het stadion. Maar de directie kan daarbij altijd een beroep doen op geldschieter Marcel Boekhoorn, de pinautomaat van NEC. En dat zal hard nodig zijn om de club overeind te houden.

Deel dit artikel