Loco Media Groep

Loco Media Groep

advertentie
Geschreven door Jeanet Broijl
10 juli 2024 10:11


140 veteranen kwamen samen op de regionale veteranendag
Foto: 140 veteranen kwamen samen op de regionale veteranendag
Burgemeester Jan Nathan Rozendaal spreekt de veteranen toe. Foto: Gemeente Elburg

't HARDE - Op zaterdag 6 juli kwamen zo'n 140 veteranen samen om de jaarlijkse regionale veteranendag te vieren. Sinds 2012 organiseren de gemeenten Elburg en Nunspeet deze veteranendag. Een paar jaar later haakte Oldebroek aan. De laatste jaren vindt deze dag plaats op het Artillerie Schietkamp, in de oude Officierskantine.

Voor de veteranen is het vooral belangrijk dat ze elkaar weer kunnen zien. \e halen samen oude verhalen op of kunnen indrukwekkende gebeurtenissen een plekje geven. Hierbij staat 'de blauwe hap' centraal. Dit is een Indische rijstmaaltijd.

Georganiseerd door Elburg
Dit jaar organiseerde gemeente Elburg de dag. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal heette alle aanwezigen welkom. Ook burgemeesters Céline Blom van de gemeente Nunspeet en Tanja Haseloop-Amsing van de gemeente Oldebroek waren hierbij aanwezig.

De missies
Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland aan 116 missies deelgenomen. Onder de aanwezigen veteranen waren nog enkele die in Nederlands-Indië hebben gediend. Minder bekend is de inzet bij de vredesmissie in de Sinaï, in 1982. Ook hiervan was een veteraan aanwezig. Daarnaast waren er verscheidene veteranen aanwezig die in Bosnië of Afghanistan gediend hebben.

Uiteenlopende karakters
Missies kennen een uiteenlopend karakter. Soms is de inzet ondersteunend, of gaat het om een missie waarbij de nadruk ligt op het trainen. Andere keren duren de missies heel lang. Zo neemt Nederland sinds 2014 deel aan een Europese maritieme missie. Hierbij krijgt de scheepvaart in de Hoorn van Afrika en het westelijk deel van de Indische Oceaan bescherming tegen piraten.

Een paar weken eerder werd in Harderwijk de regionale veteranendag van de Noordwest Veluwe. Lees hier meer over deze dag. 

Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.

Elburg  Oldebroek Gemeenschap en sociale kwesties 

elburg  vrmg  oldebroek  't harde  veteranendag 
 
  • LocoTV
  • LocoFM

Elburg Vischmarkt

Elburg Haven

advertentie