Ankeiler: Zondag 1 mei 2022, start het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond.

- Zondag 1 mei 2022, start het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.

Zwemmen in oppervlaktewater heeft ook risico’s. Houd er bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen rekening mee dat het water nog erg koud kan zijn en dat u daardoor verkrampt kunt raken.

Zo veilig mogelijk zwemmen

Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties controleren we waterkwaliteit en veiligheid. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn te vinden op zwemwater.nl. De zwemwaterlocaties zijn te herkennen aan blauwe informatieborden.

Informatieborden

Op de informatieborden staat de kwaliteit van het zwemwater aangegeven, volgens EU-richtlijnen in 4 kwaliteitsklassen. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast staat er informatie op over de actuele kwaliteit.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Zoals bijvoorbeeld:

Op officiële aangewezen zwemwaterlocaties controleert de overheid de waterkwaliteit. Lees meer informatie over gezondheidsrisico’s.

Ga goed voorbereid zwemmen

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in ons land. Kijk op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat u op pad gaat. Daar vindt u altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland. U ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor u beter een andere locatie kunt kiezen. Op het bord bij de locatie kunt u dat natuurlijk ook zien, maar dat is wellicht wat laat. Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Weest u zich daarvan bewust en houd vooral kleine kinderen extra in de gaten.

Eigen risico

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat u zwemvaardig bent.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel