Ankeiler: In Nederland staan naar schatting zo’n drie miljoen oudere koelkasten en vriezers in huis die veel energie verbruiken en vervuilend zijn. Daarom maken we werk van het inzamelen en recyclen.

- In Nederland staan naar schatting zo’n drie miljoen oudere koelkasten en vriezers in huis die veel energie verbruiken en vervuilend zijn. Daarom maken we werk van het inzamelen en recyclen. Mensen die in mei of juni 2022 hun oude apparaat inleveren, krijgen 35 euro korting bij de aanschaf van een nieuw, energiezuinig exemplaar.

Besparen

“Deze landelijke actie is niet alleen goed voor de portemonnee, maar we ruimen ook oude apparaten op die het milieu zwaarder belasten. Bovendien geven we op deze manier hergebruik van onderdelen een grotere kans”, vertelt wethouder Engberts. Het blijkt namelijk juist níet voordeliger om extra lang met een oude koel-/vrieskast te doen, in tegenstelling tot bij andere apparatuur. Het is zaak om ze na ongeveer 10 jaar in te ruilen voor een energiezuiniger model. Zo bespaart u zo’n 220 kWh én 80 euro per jaar met de energieprijzen van nu. Daarnaast kunnen koelkasten en vriezers uitstekend gerecycled worden.

Spelregels

De nieuwe koelkast of vriezer moet een A-C energielabel hebben en gekocht zijn bij een aangesloten winkelier. Daarnaast maakt u een foto waarop duidelijk te zien is dat het oude apparaat is ingeleverd bij een erkend inleverpunt, zoals milieupark en gemeentewerf, of u krijgt een bewijs van de winkelier die uw oude apparaat inneemt.

Meer informatie

Deelnemende ketens zijn onder meer Expert, ElectroWorld, EP, Coolblue en MediaMarkt. Erkende inleverpunten zijn Milieupark Van Werven (Bovendwarsweg 93 in Oldebroek) en de Gemeentewerf (Ampèrestraat 13 in Wezep). Kijk voor alle spelregels op www.koelkastinruilen.nl.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel