Ankeiler: Waar rook is, is vuur; dat zal voor u ook geen nieuws zijn.

- Waar rook is, is vuur; dat zal voor u ook geen nieuws zijn. En hoewel deze uitdrukking normaal eigenlijk over iets heel anders gaat, gaat het deze keer daadwerkelijk over rook en over vuur. Als burgemeester kom ik op veel plaatsen, ontmoet ik regelmatig mensen die ik nog niet ken. Bijna altijd volgt er daarna een leuk gesprek, vaak ook met een foto. Maar sommige kennismakingen zijn anders, gaan me niet in de koude kleren zitten.

En zo is het ook altijd als ik naar slachtoffers van een brand moet. Soms valt dat wat mee, maar vaak is de schade verschrikkelijk groot. Dat kan gaan om persoonlijke drama’s, om schade aan een huis of schuur, aan huisdieren of vee. Als er geen directe gewonden zijn, zijn mensen altijd opgelucht. ‘Het had veel erger kunnen zijn’, hoor ik dan. Maar toch is daar vaak het verlies van spullen waar men aan gehecht is. Foto’s, speciale kleding, herinneringen.

En juist daarom deze week een column over rook en vuur. Want, waar rook is, is vuur. Het is dus belangrijk dat u weet waar er rook is. Rookmelders zijn daarom van levensbelang. En vanaf 1 juli van dit jaar zelfs verplicht. Op iedere verdieping van uw woning moet er minimaal één hangen. Het is daarbij natuurlijk handig om die rookmelder in een vluchtroute te hangen. Dan heeft u de grootste kans dat de rookmelder daadwerkelijk zijn werk doet. Al zou het natuurlijk nog mooier zijn als de rookmelders bij u werkeloos kunnen blijven. Een rookmelder ophangen is trouwens tegenwoordig zo gepiept. Er is geen boor meer voor nodig, ook geen schroeven. De meeste rookmelders kunt u gewoon tegen het plafond plakken. Vandaar ook de slogan; check-koop-plak.

Die rookmelders plakken is zo maar een voorbeeld van wat u zelf kunt doen om brand te voorkomen. Net als een vluchtsleutel ophangen en ’s nachts binnendeuren sluiten, trouwens. Brand en rook verspreiden zich met de deuren dicht veel minder snel en dan is er meer tijd om, als dat nodig is, te vluchten. Ook een simpele actie om veiliger thuis te kunnen zijn dus. Ik zeg…doen!

Gaat het dan toch mis, dan is de brandweer er gelukkig voor u. Het is belangrijk dat die brandweerlieden hun werk zo goed, snel en veilig mogelijk kunnen doen. Goed materieel, een moderne en goed bereikbare kazerne en voldoende bluswater zijn daarvoor van absoluut levensbelang. Dit zijn dan weer onderwerpen waar u als inwoner niet heel direct iets aan kunt doen of veranderen. Het zijn onderwerpen voor onze gemeenteraad. Met die kazernes zit het hopelijk binnenkort helemaal goed. En dat bluswater, dat staat nu dus op de agenda van onze raad. Is er genoeg water, moeten we maatregelen treffen? Welke kant dat op gaat, daar durf ik op voorhand niets over te zeggen. Dat is, zoals gezegd, aan onze raad. Maar wel vind ik het heel goed dat we over zulke belangrijke onderwerpen met elkaar praten. Dat we dit soort dingen niet als vanzelfsprekend aannemen, maar dat we de vinger aan de pols houden en signalen oppakken.

Kortom, waar rook is, is vuur. En een brandend vuurtje, dat kan snel gaan. Zorg dus voor uzelf, naasten en buren en geef de melders een goede plek in huis. Veel liever kom ik namelijk voor een ander bezoekje bij u aan de deur.

Tanja Haseloop-AmsingBurgemeester

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel