Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De brokstukken van de schoorsteen lagen overal. Foto: Stefan Verkerk/NewsUnited
Lead image 2:
Lead image TXT 2: In Doornspijk was er veel wateroverlast. Foto: Stefan Verkerk/NewsUnited
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Een waterfiets zou een uitkomst zijn. Foto: Stefan Verkerk/NewsUnited
Ankeiler: Op verschillende plekken zorgde de regenval en het onweer voor overlast. Vooral in het westen en noorden van Gelderland was het raak.

- Op verschillende plekken zorgde de regenval en het onweer voor overlast. Vooral in het westen en noorden van Gelderland was het raak. Op sommige plekken viel meer dan 20 millimeter water uit de lucht.

Bekijk hier de volgelopen kelders:

In Elburg sloeg de bliksem in een woning. Hierbij spatte een schoorsteen uit elkaar. De brokstukken lagen verspreid op en rondom het huis. De zijn door de brandweer opgeruimd. Getuigen spraken van een enorm harde knal. Er waren geen gewonden.

De brokstukken van de schoorsteen lagen overal. - Foto: Stefan Verkerk/NewsUnited

Ondergelopen kelders

Ook in Doornspijk heeft het flink geregend. Aan de Hoeckelsweg kwam de brandweer in actie voor wateroverlast. Volgens de correspondent ter plaatse ligt de straat hoger dan de woningen, waardoor de huizen deels onder water kwamen te staan. Kruipruimtes, kelders en tuinen zijn volgelopen.

In Doornspijk was er veel wateroverlast. - Foto: Stefan Verkerk/NewsUnited

Waterbaan

Op de Bovenweg tussen Nunspeet en 't Harde stond veel water op de weg. Het zou op sommige plekken om wel tien centimeter gaan. Een geparkeerde auto stond deels onder water.

Een waterfiets zou een uitkomst zijn. - Foto: Stefan Verkerk/NewsUnited

Ondergelopen banen

Arnhem ontkwam ook niet aan stevige buien. De droogte zorgt ervoor dat de bodem niet meteen het vocht opneemt, waardoor water lang kan blijven liggen. Dat zorgde voor ondergelopen banen op de Rosendaelsche golfclub. Dat zorgde niet lang voor extra slagen tijdens de potjes van onfortuinlijke golfers, want volgens de correspondent ter plaatse trok het water na twintig minuten weg.

Water op de green bij de golfclub. - Foto: Persbureau Heitink

Tot 26 millimeter regen

Volgens Weerplaza trokken de buien woensdag van het zuiden naar het noorden. In onze provincie waren grote verschillen te zien qua neerslag. Zo viel er op de weerstations in Hupsel en Deelen 'slechts' 2,2 millimeter. In Herwijnen ging het om 24,6 millimeter regen. "Dat is de categorie stevige plensbuien", aldus weervrouw Roosmarijn Knol. "Ik kom vlak uit de buurt en ik kan bevestigen dat het behoorlijk heeft geregend."

Ook op de vrijwillige weerstations lopen de neerslaghoeveelheden uiteen van 2 tot 5 millimeter in het oosten tot 20 tot 26 millimeter in het westen.

Riool stroomt vol

Dat de regen op sommige plekken voor wateroverlast zorgde, komt volgens haar door de uitgedroogde bodem. "Door de verharde laag heeft de grond niet goed de gelegenheid om een plens water op te nemen. Het water stroomt dan af."

Vooral in steden kan dat voor overlast zorgen. "Door het vele asfalt stroom alles de riolen in, die raken dan overvol."

Zie ook:

Deel dit artikel