Agenten benaderen het busje met getrokken pistolen. Foto: Omroep Gelderland

Agenten benaderen het busje met getrokken pistolen. Foto: Omroep Gelderland

OCHTEN - De politie heeft zondag in Ochten een 37-jarige tbs'er doodgeschoten die eerder op de dag vluchtte uit kliniek de Kijvelanden in Poortugaal bij Rotterdam. De man nam daar samen met een andere tbs'er de benen. Die is in Ochten aangehouden en zit vast, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De twee vluchtende tbs'ers gingen er rond 16.30 uur vandoor in een gekaapt zwart taxi-busje. Ze zaten op een afdeling voor extreem-vluchtgevaarlijke patiënten. Even eerder hadden ze een medewerker van de kliniek in Poortugaal bedreigd en gegijzeld met een mes en een vuurwapen. De medewerker raakte lichtgewond.

De tekst gaat verder onder de video:
[StoryTelling:Media:2438925-377601]

Achtervolging over A15 naar Ochten

Agenten zagen het busje even later rijden op de A15 en zetten de achtervolging in. Ooggetuigen zagen een flinke stoet aan politiewagens voorbij komen. Bij Ochten verschansten de vluchters zich bij drankenhandel Fruity Line aan de Cuneraweg, waar het vervolgens tot een vuurgevecht kwam. Daarbij waren naar verluidt agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) betrokken. Getuigen hoorden zeker tien schoten.

Een van de vluchters kwam dus om het leven. Op foto's is te zien hoe agenten het zwarte busje met getrokken pistolen benaderen. Op de grond ligt een persoon. Het OM meldt dat de man is aangehouden, samen met de tweede tbs'er.

Getuigen vertellen hoe ze de politie de man zagen aanhouden:

[StoryTelling:Media:2438925-377618]

Onderzoek

De politie en de Rijksrecherche hebben zondagavond uitgebreid onderzoek gedaan. De omgeving was afgezet en ook op de snelweg A15 was volop onderzoek gaande. 

Verklaring kliniek

Kijvelanden in Poortugaal is een kliniek voor forensische en intensieve psychiatrische zorg. 'De gebeurtenis heeft de kliniek enorm aangegrepen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren wordt dan ook grondig onderzocht', valt te lezen in een verklaring.

Zie ookVIDEO | Politie massaal in Ochten na mogelijk schietincident

Deel dit artikel