Op de begraafplaats Heilig Land Stichting namen in 2014 bronsdieven veel bronzen beelden, urnen, kunstwerken mee. Foto: ANP

Op de begraafplaats Heilig Land Stichting namen in 2014 bronsdieven veel bronzen beelden, urnen, kunstwerken mee. Foto: ANP

ARNHEM - Het verhaal van Ben Jansen over de diefstal van bloemen op het graf van zijn vrouw staat niet op zichzelf. Het komt vaker voor dat bloemen of beeldjes van graven worden gestolen. "Mensen lijken steeds meedogenlozer te worden. Triest, heel triest."

Hij kreeg veel reacties, maar de gouden tip waar hij 350 euro voor uitloofde, zit er nog niet tussen, vertelt Arnhemmer Ben Jansen. Omroep Gelderland publiceerde dinsdag zijn verhaal. Dat onbekenden een pot met een orchidee van het graf van zijn vrouw hadden gestolen. Ook deed Jansen via Facebook een oproep voor tips die konden leiden naar de dader.

Zie ook: Weer bloemen gestolen van graf, weduwnaar Ben is er kapot van

"Het bericht is veel gedeeld", zegt Jansen. Hij krijgt bijval van mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. En een winkelier belooft al dat degene met de gouden tip een bedeltje in haar winkel mag uitzoeken.

Herkenbaar verhaal

Op de Facebookpagina van Omroep Gelderland zijn woensdag al meer dan honderd reacties op het verhaal van Jansen binnen. Mensen vertellen dat ze iets vergelijkbaars mee hebben gemaakt op een begraafplaats. Zo schrijft Lia hoe vorige week in Apeldoorn nog bij het graf van haar man en haar dochter hyacinten zijn gestolen: "Terwijl dat mijn man nog geen twee maanden geleden is overleden. Schande. Totaal geen respect."

Piet herkent het verhaal en schrijft: "Gebeurt op veel begraafplaatsen hoor. Ook al een paar keer meegemaakt." Nancy windt zich er over op: "Mensen lijken steeds meedogenlozer te worden. Triest, heel triest." En Mariette betuigt haar medeleven: "Sterkte. Er zijn nog veel mensen zonder geweten."

Uit de berichten die Omroep Gelderland de voorbije jaren heeft geplaatst, komt ook het beeld naar voren dat het vaker voorkomt. Zo werden in 2019 van de begraafplaats van Bussloo grafstenen en grafkruizen gestolen. Daar werd onder meer een grafsteen van een kindergrafje weggenomen.

In datzelfde jaar werden in Hedel ook bij een kindergrafje vernielingen aangericht en knuffels meegenomen.

Camera geen oplossing

Woordvoerder Weidenaar van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) herkent het verhaal van Jansen: "Ik las het verhaal van de heer Jansen en dat is natuurlijk heel triest. Het komt met enige regelmaat voor dat bloemen gestolen worden. Voor families is dat heel vervelend."

Toch gebeurt het niet heel vaak, al heeft hij geen harde cijfers: "Ik wil het absoluut niet bagatelliseren. We hebben in Nederland zo'n 4000 begraafplaatsen. Vaak is het een incidenteel iets."

Volgens hem komt het voor dat iemand die geregeld op een begraafplaats komt bloemen steelt. Het komt volgens Weidenaar zelfs voor dat er onmin in de familie is waarbij het ene familielid bloemen op een graf plaatst, en een ander familielid ze weer verwijdert. "In het verhaal van Ben Jansen lijkt me dat niet het geval."

Zie ook: Cameratoezicht op begraafplaats Winterswijk

In Winterswijk kwam cameratoezicht op de begraafplaats om potentiële dieven af te schrikken. Weidenaar, die zelf ook beheerder is van een begraafplaats, ziet dat als een gedeeltelijke oplossing: "Ik kan niet achter elke boom een camera plaatsen. Als je één ingang hebt, kun je dat doen. En als je dan iemand met bloemen de begraafplaats af ziet lopen, kun je die daar op aanspreken." De ultieme oplossing heeft hij niet.

Ondertussen staat er al wel een nieuwe orchidee op het graf van zijn vrouw Jolanda, vertelt Ben Jansen: "Daar heeft mijn dochter voor gezorgd."

Deel dit artikel