Thomas Letsch heeft bij de play-offs een 'nieuw gevoel'. Foto: Orange Pictures

Thomas Letsch heeft bij de play-offs een 'nieuw gevoel'. Foto: Orange Pictures

ARNHEM - De toekomst van Vitesse is uiterst onzeker, maar de ambities blijven voorlopig nog kaarsrecht overeind. De Arnhemse club moet Europees voetbal halen en dus de play-offs winnen. Dat lijkt op voorhand een loodzware opgave.

Vitesse sukkelt immers al maanden met zijn vorm. In Europa leverde de selectie van Thomas Letsch vakwerk af en spatte het spektakel er in bijna iedere clash vanaf. Maar in de competitie was het dit seizoen te vaak ondermaats met vooral veel teleurstellende thuiswedstrijden.

Tegen Fortuna Sittard en in iets mindere mate zondag tegen Ajax krabbelde Vitesse echter weer wat op. Nu moet die lijn worden doorgetrokken in de play-offs waar vier clubs strijden voor één Europees ticket. Tomas Hajek is na een blessure weer inzetbaar. Ook Nikolai Baden Frederiksen zal weer minuten gaan maken, zo is de verwachting van Letsch.

Goede vorm

In Stadion Galgenwaard stuit Vitesse donderdagavond (21.00 uur) in de belangrijke play-offs eerst op FC Utrecht. Beide ploegen zijn al jaren aan elkaar gewaagd en troffen elkaar vaker in de play-offs met wisselend succes. Het andere tweeluik gaat tussen AZ en de ploeg in vorm SC Heerenveen. Zondag zijn de returns. "De laatste twee competitiewedstrijden hebben laten zien dat we weer in een goede vorm steken", stelt Letsch met vertrouwen vast.

De mogelijk snel vertrekkende trainer van Vitesse zegt uit te kijken naar de beslissende wedstrijden van het seizoen. "Ik hou van de play-offs en we zijn er ook klaar voor. Ik weet dat er veel spelers gaan vertrekken. Maar ik merk aan niemand dat hij niet bezig is met deze wedstrijden tegen Utrecht. Als een speler er met zijn hoofd niet bij zou zijn, stel ik hem ook echt niet op."

De route van Feyenoord

Vitesse eindigde in de competitie als zesde. "Dat is afgesloten. Morgen beginnen we met Europa, met iets nieuws", zegt Letsch. "Tot de groepsfase moeten we vijf rondes overleven en dat gaan we stap voor stap doen", doelt de Duitse coach op twee rondes play-offs en drie voorrondes in de Conference League aan het begin van volgend seizoen.

"Een perfect voorbeeld is hoe Feyenoord het vorig seizoen heeft gedaan. Die hebben de weg ook via de play-offs moeten afleggen en staan nu in de finale tegen AS Roma."

In de competitie speelde Vitesse twee maal een aardige wedstrijd tegen FC Utrecht. Thuis werd met 2-1 gewonnen. Uit eindigde het duel in de regen en storm in 1-1 met een rode kaart voor Grbic en rellen in het uitvak van de Arnhemmers.

"De play-offs zijn iets anders, die wedstrijden tellen nu niet meer", weet Letsch. "We weten alles over elkaar. We zijn voorbereid op verschillende systemen, maar voor 80 procent kijk ik altijd naar onze eigen ploeg. Wat past het beste voor ons om te doen. De resultaten van dit seizoen tegen Utrecht moeten ons extra zelfvertrouwen geven voor de wedstrijden die nu gaan komen."

Winnen

"Acht weken geleden zaten we in een druk programma met veel blessures en voelde de play-offs die zouden gaan komen als een grote berg. Maar nu het zover is, is het gevoel anders en juist heel goed. We gaan naar Utrecht om te winnen en niet om te kijken of we daar lang stand kunnen houden en een gelijkspel weg kunnen halen", besluit Letsch.

Deel dit artikel