‘The Weavers House’ van Piet Mondriaan. Foto: Sotheby’s

‘The Weavers House’ van Piet Mondriaan. Foto: Sotheby’s

WINTERSWIJK - "Geen belachelijke prijs." Dat zegt Charlotte Rixten van het Winterswijkse Museum Villa Mondriaan over de 315.000 dollar (ongeveer 300.000 euro) die het schilderij ‘The Weavers House’ van Mondriaan woensdag opbracht op een Amerikaanse veiling.

Het wevershuis dat op het uit 1899 stammende kunstwerk is afgebeeld, stond in Winterswijk ooit tegenover het huidige museum over Mondriaan. "We hadden het dus graag hier in huis gehad, maar zo veel geld hebben we hier niet op de plank liggen", zegt Rixten. Die wijst er op dat de daadwerkelijke prijs door de veilingkosten nog verder oploopt.

Opbrengst hoger dan verwacht

Veilinghuis Sotheby’s in New York schatte de opbrengst van het particulier aangeboden schilderij vooraf op 115.000 tot 170.000 euro. Het werd dus flink méér. Verrassend noemt Rixten dat niet.

Museum Villa Mondriaan volgde de veiling op de voet, maar bood niet mee op het kunstwerk van de in 1944 overleden schilder. Die woonde van zijn achtste tot twintigste levensjaar in Winterswijk.

Het is nog onbekend wie de koper is van ‘The Weavers House’. Rixten: "We zijn héél benieuwd waar het werk straks opduikt."

Zie ook: Bijzondere Mondriaan onder de hamer

Deel dit artikel