Demonstrerende boeren staan voor huis minister Van der Wal. Foto: ANP

Demonstrerende boeren staan voor huis minister Van der Wal. Foto: ANP

HIERDEN - Boze boeren bezochten vrijdagavond het woonadres van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) in Hierden. Actiegroep Voll Gass kwam daar protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Politici maken zich daar druk om, maar Voll Gass vindt deze actie niet te ver gaan.

Albert Markerink uit Lochem was namens Voll Gass bij de minister om zijn stem te laten horen. Hij vond de actie van gisteravond geslaagd. "De meningen zijn erover verdeeld. En dat is ook logisch. Maar het ging ons om een normaal gesprek aan te gaan met de minister. Als we een conflict aan wilden gaan, hadden we dat wel gedaan. Maar we wilden gewoon een gesprek. We stonden daar rustig voor de deur."

Al ontkent Markerink niet dat er soms een wat geëmotioneerdere toon werd aangeslagen door de boeren. "Voor verschillende boeren bestaat de kans dat hun kinderen het bedrijf niet meer kunnen overnemen, omdat het bedrijf niet meer kan bestaan door de maatregelen."

"En dan reageren sommigen heftiger. Maar dat is ook goed, we laten zien dat we mensen zijn en we staan voor ons levenswerk, onze passie. Als we daar met droge ogen hadden gestaan, was dat ook niet goed. Het is verder prima verlopen. We hebben met haar gesproken en het heeft een half uurtje geduurd. Het is alleen jammer dat ze ons geen koffie heeft aangeboden."

'Voor de deur is onacceptabel'

Maar de woede heerst vooral over het feit dat de boeren bij de minister thuis aanbellen, in de privésfeer. Minister Van der Wal zei ook dat haar kinderen binnen staan te trillen.

Kijk hier hoe de minister dat aan de boeren vertelt:

Verschillende politici vinden dit onacceptabel. Zo ook Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. "Stop daar mee. Je zoekt mensen NIET thuis op, hoe boos je ook bent", zei ze op Twitter. Ook fractievoorzitter Klaver van GroenLinks en Ouwehand van de Partij voor de Dieren zijn het daarmee eens. "Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie. Heel veel sterkte Christianne", zegt Ouwehand.

'Waarom wij niet bij hen voor de deur, maar zij wel bij ons?'

Markerink zegt wel te begrijpen dat de kinderen van de minister bang zijn. "Maar als mijn zoontje zoveel trekkers ziet gaat hij kijken, klappen en zwaaien. Als mijn zoontje wordt geleerd dat boeren niet van deze tijd zijn en ze de natuur kapot maken, had hij ook anders gereageerd. Het is dus ook maar hoe het kind wordt opgevoed en welke informatie je meekrijgt. Maar het was absoluut niet intimiderend, we stonden er niet met grof geschut, het was een gewoon gesprek."

Hij vindt dan ook dat Voll Gass geen morele grens heeft overschreden door bij de minister thuis te komen. "Zij maken plannen en beslissingen die familiebedrijven om zeep helpen. Dat gaat veel verder. Nu komen we bij haar op de stoep, maar zij komen nog verder. Zij komen bij ons op het erf en onteigenen boeren. Is dat dan niet intimiderend?"

Terroristische organisatie

De politie zegt vrijdagavond geen actie te hebben ondernomen. "Dat klopt ook", zegt Markerink. "We hebben een gesprek gevoerd, de hand geschud en we zijn gegaan. Mensen denken misschien dat wij een terroristische organisatie zijn die het land kapot wil hebben, maar wij vechten voor ons levenswerk."

Er komt verder ook geen vervolg vanuit de politie richting de boeren, stelt een woordvoerder vandaag. "Voor zover ik weet is dat nu niet het geval. Er is meer sprake van een discussie in de morele sfeer dan in de strafrechtelijke sfeer."

Ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt daarover nog niets te hebben gehoord.

Deel dit artikel