Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De schade op de begraafplaats. Foto: Gert van Schaik
Vooral veel vooroorlogse graven zijn vernield. Foto: Gert van Schaik

Vooral veel vooroorlogse graven zijn vernield. Foto: Gert van Schaik

LIENDEN - Onbekenden hebben een ravage aangericht op een begraafplaats in Lienden. Tientallen graven zijn vernield, zegt Gert van Schaik. “Zerken zijn omvergetrokken, kettingen gebroken. Van sommige graven is niets meer over."

De inwoner van Lienden woont vlak naast de oude begraafplaats aan de Oudsmidsestraat. Ook de graven van zijn grootouders zijn beschadigd, maar die kwamen er volgens hem nog relatief goed van af. “Vooral de historische graven zijn onherstelbaar beschadigd”, aldus Van Schaik.

Gemeente doet aangifte

De ravage werd maandag ontdekt door iemand van Avri, verantwoordelijk voor het onderhoud op de begraafplaats. “De vernielingen zijn waarschijnlijk in het weekend aangericht, maar we weten niet exact wanneer”, zegt een woordvoerder van de gemeente Buren, eigenaar van de begraafplaats.

Kijk naar een reportage waarin Van Schaik vertelt over de vernielingen:

De gemeente is nog aan het inventariseren hoeveel graven precies kapot zijn gemaakt en wie de rechthebbenden zijn. “We adviseren die mensen om aangifte te doen als het graf is vernield. Daar zijn ze namelijk zelf verantwoordelijk voor.” De gemeente doet zelf ook aangifte, omdat ook de paden tussen de graven zijn beschadigd.

Politie zoekt getuigen

De politie laat weten de vernielingen in onderzoek te hebben. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht. “Als mensen iets gezien hebben of misschien beelden hebben uit de omgeving van de begraafplaats, dan horen we het graag”, zegt een woordvoerder.

Ik heb hier geen goed woord voor over

Wethouder Monique Bettink-Pierik zegt geschokt te zijn door de vernielingen. “Een begraafplaats is een plaats van stilte, rust en respect. Ik heb hier geen goed woord voor over”, luidt haar eerste reactie.

“Ik sta hier op de begraafplaats naast een treurbeuk. Het is een compleet triest gezicht”, vult Van Schaik aan. “Dan is vanavond hier in Lienden ook nog de stille tocht voor de vrouw die in Colombia is doodgeschoten. Dat maakt het extra wrang.”

Zie ook:

Deel dit artikel