Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Broeren hees zich 15 jaar lang in het pak van NEC-mascotte Bikkel. Foto: Omroep Gelderland
Jean Paul Broeren, wethouder in de gemeente Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland

Jean Paul Broeren, wethouder in de gemeente Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Tot voor kort zat hij nog op zijn knieën isolatiemateriaal op maat te snijden. Maar na 37 jaar met zijn handen te hebben gewerkt, heeft Jean Paul Broeren zijn overall weggehangen. Hij wordt wethouder in de gemeente Nijmegen namens coalitiepartner Stadspartij Nijmegen.

Broeren is net als zijn partijgenoot en collega-wethouder John Brom niet academisch geschoold. Politicoloog Carolien van Ham van de Radboud Universiteit juicht het toe dat er meer raadsleden en wethouders komen die niet van de universiteit afkomstig zijn.

"Dat verklaar en beloof ik", zei Broeren woensdagavond, toen hem werd gevraagd om de ambtseed af te leggen. Naast hem stonden behalve zijn partijgenoot John Brom ook twee wethouders van D66 en twee van GroenLinks, die allemaal gestudeerd hebben aan de universiteit, terwijl Broeren zijn mavo-diploma op zak heeft.

Afspiegeling van de samenleving?

Slechts 2,2 procent van de wethouders in Nederland heeft niet meer dan een basis- of mbo opleiding zo blijkt uit onderzoek uit 2020. Voor de hele bevolking is dat twintig procent. Dus iemand met de achtergrond van Jean Paul Broeren zie je niet vaak als wethouder. "Nee, helaas zie je dat niet zo veel", verzucht Carolien van Ham. De professor in de politicologie aan de Radboud Universiteit vervolgt: "Het zou heel mooi zijn als gemeenteraden en wethouders en burgemeesters een afspiegeling zouden zijn van de samenleving."

Dat is nu dus nog niet het geval. Uit het onderzoek van 2020 blijkt dat 38 procent van de raadsleden een wetenschappelijke opleiding heeft. Voor wethouders is dat 45 procent en voor burgemeesters zelfs 67 procent. Carolien van Ham denkt dat er ander beleid zou worden gemaakt, als meer mensen uit verschillende lagen van de bevolking daarbij betrokken zijn.

Wethouder was mascotte van NEC

Toen hij nog raadslid was, werkte Broeren nog als isolatietechnicus. Daardoor wist hij waar hij het over had in de discussie over brandgevaarlijke isolatieconstructies bij wooncomplexen in Nijmegen. Broeren liet zien hoe isolatiemateriaal, dat op zichzelf best veilig is, toch op een onveilige manier verwerkt kan worden. Daardoor kan een brand achter de gevel zich binnen de kortste tijd verspreiden zoals dat in 2017 is gebeurd in de Londense Grenfell Tower.

Behalve zijn overall trok hij de afgelopen vijftien jaar ook regelmatig het pak van Bikkel aan, de clubmascotte van NEC. Broeren: "Ja, de mooiste club van de wereld. Dat hoef ik niet onder stoelen of banken te steken." Maar al heeft hij onder meer Sport en Accommodaties in zijn portefeuille, hij zal geen beslissing nemen over de nieuwbouwplannen van het Goffert stadion. Dat dossier komt bij de wethouder Financiën en Stedelijke Ontwikkeling te liggen.

Broeren hees zich 15 jaar lang in het pak van NEC-mascotte Bikkel. - Foto: Omroep Gelderland

Wethouder: 'jip-en-janneketaal graag'

Als wethouder hijst hij zich ook niet meer in het pak van Bikkel. In plaats daarvan buigt hij zich nu over alle ambtelijke stukken. Als daar al chocola van te maken is. Broeren lacht: "Met mijn ambtenaren heb ik sowieso al afgesproken: jip-en-janneketaal, zodat het voor iedereen leesbaar is."

En dat is dan weer een voordeel voor burgers die de beslissingen in het gemeentehuis willen controleren. Of je nou gestudeerd hebt of niet. Broeren: "Het moet ook een voorbeeld zijn voor de jongeren hè. Dat je als je hard werkt alles kunt worden wat je wilt in het leven. Dat is zo belangrijk, daar wil ik echt een voorbeeld voor zijn."

Deel dit artikel