De hooibaal in de straat van minister Van der Wal. Foto: Ton F. van Dijk

De hooibaal in de straat van minister Van der Wal. Foto: Ton F. van Dijk

HIERDEN - Buurtbewoners van minister Christianne van der Wal in Hierden keuren de strobalenactie van vrijdagavond af. De balen waren in de straat neergelegd waar de stikstofminister woont. Van der Wal kreeg twee weken geleden boeren aan huis en deed vrijdag aangifte bij de politie om bedreiging. "Als je met de minister in gesprek wil, dan doe je dat op het ministerie. Maar je zoekt haar niet thuis op."

De acties tegen de VVD-bewindsvrouw hebben alles te maken met de stikstofcrisis. Boeren vinden dat ze opdraaien voor het stikstofprobleem. Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk wil niet reageren op de gebeurtenissen. De openbare orde is vrijdagavond niet in het geding geweest, laat zijn woordvoerster weten.

De strobalen zijn vrijdag rond 20.00 uur in de straat neergelegd, zegt een omwonende tegen Omroep Gelderland. Twee uur later haalde de gemeente ze weg. "Waarschijnlijk was het een boer die de strobalen voor de deur wilde leggen, maar hij zag dat er camera's hingen." Hij keurt de actie af. "Dit moet je niet doen."

'Dit is treiteren'

Boeren doken ook met trekkers op langs Gelderse snelwegen. 'Gewoon om een statement te maken dat we er nog zijn', was een bericht van Farmers Defence Force dat onder boeren rondging.

Het bezoek van boeren aan Van der Wal in Hierden op 10 juni en de gedumpte strobalen van vrijdagavond hebben hun weerslag op de buurt, zegt een ander. "Dit is treiteren. We willen rust."

Aangifte door minister

Van der Wal heeft vrijdag bij de politie aangifte gedaan van 'doodsbedreiging en opruiing', meldt NRC. De bedreiging betreft een tekst op een vrachtwagen die onder meer woensdag in Stroe was bij de anti-stikstofbetoging. Op de achterklep van de truck staan de naam en sterfdagen van de vermoorde Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Onder hun namen staat die van Van der Wal, met een vraagteken bij haar sterfdag.

Van Schaik laat zich niet uit over de bedreiging aan het adres van de minister. Hij verwijst naar de politie.

'Bedreigd worden is niet normaal'

Bedreigd worden of je bedreigd voelen is niet normaal en kan een grote impact hebben op iemands (dagelijks) leven, zegt Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland. "Als je weinig kan doen aan de dreiging, dan is het logisch dat je je machteloos voelt. Als iemand het gevoel heeft gevaar te lopen, dan staat diegene ook vaak ‘op scherp’. Die alertheid is een natuurlijke reactie. Het is daarom belangrijk dat hierover contact is met de politie om maatregelen zoals aangifte en eventuele beschermingsmaatregelen te regelen."

Blijft de dreiging voortduren dan kost die langer durende stress energie. Heerkens: "Dat is niet gezond voor lichaam en geest. Het kan daarom goed zijn om ondersteuning te krijgen om met de situatie om te gaan."

Eigenaar truck wil excuses maken
De eigenaar van de vrachtwagen met daarop een suggestieve tekst met de naam van stikstofminister Christianne van der Wal, zegt dat hij is geschrokken van alle media-aandacht. Hij laat dat weten via zijn advocaat, Jaap-Willem Roozemond.

Het is nooit zijn bedoeling geweest om te bedreigen of intimiderend over te komen of om de minister iets aan te doen, aldus de raadsman. De truckeigenaar wil graag met Van der Wal in gesprek om zijn excuses aan te bieden.

Zie ook:

Deel dit artikel