OLDEBROEK - De acht textielcontainers in de gemeente Oldebroek zien er nu nog saai en grijs uit. En dat terwijl recycling van textiel, zoals kleding, vaatdoeken en schoenen erg belangrijk is. Ben jij onder de twintig jaar en heb jij een mooi idee voor een ontwerp? Stuur dan uiterlijk vrijdag 16 september jouw ontwerp in en zie deze in het echt terug op de textielcontainers.

Ontwerpwedstrijd textielcontainers

Een ontwerp insturen kan als vriendengroep, schoolklas of als individu. Een jury maakt vervolgens een voorselectie uit alle inzendingen, maar uiteindelijk is het aan de inwoners van de gemeente welke ontwerpen op de containers terecht komen. Vanaf 24 september kunnen inwoners online stemmen. De winnaars zien hun ontwerp daarna in het echt terug op de acht textielcontainers.

Ontwerp inzenden

Oldebroekse jongeren tot 20 jaar kunnen hun ontwerp inleveren van maandag 22 augustus tot en met vrijdag 16 september 2022. Meer informatie over het ontwerp, de spelregels en tips vind je op www.oldebroek.nl/textielcontainers.

Je kan meer in de textielcontainer doen dan je denkt

“Al het textiel kan ingeleverd worden, ook als het versleten of kapot is,” geeft wethouder Beerd Flier aan. “Als kleding niet meer herdraagbaar is, wordt het versnipperd en wordt er bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor huizen van gemaakt.” Zo krijgt jouw oude textiel een nieuwe toepassing.

Textiel scheiden van groot belang

In de gemeente Oldebroek komt slechts 52 procent van het textielafval in de textielcontainer terecht. En dat terwijl alleen de kledingindustrie al meer CO2 uitstoot dan de lucht- en scheepvaart samen. Textiel scheiden, recyclen en hergebruiken is dus cruciaal voor het milieu. Een aantal inwoners bedacht daarom het plan voor deze ontwerpwedstrijd. Zo komt textielrecycling onder de aandacht door mooie, nieuwe ontwerpen die de openbare ruimte opvrolijken.

Deel dit artikel