Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Onderweg in een jeep met gids Joël naar de voormalige AKU fabriek. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De Canadezen vlak na de overwinning bij de AKU fabriek. Foto: Gelders Archief
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: De Canadezen vlak vlak na de oversteek van Westervoort naar Arnhem. Foto: Gelders Archief
Linda duikt in de slag om Arnhem. Foto: Omroep Gelderland

Linda duikt in de slag om Arnhem. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - In Linda breekt UIT! laat Linda zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. September is de maand waarin de Slag om Arnhem wordt herdacht. Een van de grootste luchtlandingsoperaties ooit met als doel Arnhem te heroveren van de Duitsers.

Maar de operatie mislukte waardoor de rest van Nederland ook op de bevrijding moest wachten. Hoe is Arnhem dan wel bevrijd? Linda zoekt het uit tijdens een 'Battlefield Tour'. Een ontdekkingsreis met militaire voertuigen langs de slagvelden van de tweede wereldoorlog.

John Frost brug

Ze wordt ontvangen door gids Joël Stoppels . Hij staat aan de voet van de John Frost brug, bij een kanon die de eerste geschoten heeft gelost om de bevrijding van Arnhem in gang te zetten. Ook wel operatie 'Quick Anger' genoemd. Joël vertelt dat de geallieerden ondertussen de IJssel konden oversteken om de aanval in te zetten. De opdracht was een aantal strategische punten te veroveren.

Onderweg in een jeep met gids Joël naar de voormalige AKU fabriek. - Foto: Omroep Gelderland

Joël neemt Linda in verschillende militaire voertuigen mee langs die plekken. Een aantal zijn haar bekend, zoals Industriepark Kleefse waard (IPKW), waar vroeger de AKU fabriek zat. Ze wist niet dat de Duitsers daar hun verdediging hadden opgesteld en dat de kogelgaten daar nog zo zichtbaar zijn. Zo is Fort Westervoort even onbekend voor haar, terwijl ze er toch regelmatig langs rijdt. Ook daar zijn sporen uit de oorlog.

De Canadezen vlak na de overwinning bij de AKU fabriek. - Foto: Gelders Archief

Geweldig avontuur

Hoogtepunt van deze tour is de oversteek van Westervoort naar Arnhem met een Dukw uit 1944. Voor Linda een geweldig avontuur, maar destijds moeten de Canadezen doodsangsten hebben uitgestaan.

De Canadezen vlak vlak na de oversteek van Westervoort naar Arnhem. - Foto: Gelders Archief

Zien hoe de Dukw te water gaat? Of sporen uit de oorlog ontdekken waarvan maar weinig mensen wisten dat ze er zaten?

Bekijk dan hier de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT!

Wil je weten wat er nog meer te doen is in onze mooie provincie? Bekijk dan hier alle afleveringen van Linda breekt UIT!

Zie ook: Linda treedt in de voetsporen van een soldaat in de Tweede Wereldoorlog

Deel dit artikel