Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Alle nabestaanden hebben een foto van hun geliefde meegenomen. Foto: Omroep Gelderland
Jack Kwakernaat met een foto van zijn dochter Isabelle. Foto: Omroep Gelderland

Jack Kwakernaat met een foto van zijn dochter Isabelle. Foto: Omroep Gelderland

EDE - Plotseling uit het leven gerukt, weg van ouders, vrienden, broertjes en zusjes. Zaterdag kwamen in Ede ruim 200 nabestaanden samen die allemaal een dierbare zijn verloren door moord of zinloos geweld. "Het delen van je verdriet verzacht het iets", zegt Jack Kwakernaat uit Loo.

Kwakernaat is een van de Gelderlanders die aanwezig zijn bij de landelijke herdenkingsdag voor geweldslachtoffers. Zijn dochter Isabelle stierf op 20 juni 2008 in Arnhem, nadat haar eigen moeder haar had gedrogeerd met medicijnen en een gasfles had opengedraaid. Het meisje was 14 jaar oud.

Speciale dienst

In de Oude Kerk in Ede staat een foto van Isabelle, omringd door foto's van andere jongens en meisjes en mannen en vrouwen die om het leven zijn gebracht. In het bijzijn van minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind en de Edese burgemeester René Verhulst wordt er tijdens een speciale dienst stilgestaan bij de slachtoffers.

Alle nabestaanden hebben een foto van hun geliefde meegenomen. - Foto: Omroep Gelderland

Voor Kwakernaat is het een belangrijke dag, in een bijzondere tijd. "We zitten heel dicht bij 4 oktober, mijn dochters verjaardag. Weken daarvoor leef je daar al een beetje naar toe. Je wil toch op de een of andere manier de herinnering aan je dochter levend houden. Die behoefte blijft, je hele leven lang."

Steun

Het moment waarop Kwakernaat het vreselijke nieuws over zijn dochter hoort, is nu veertien jaar geleden. Toch voelt het voor hem nog als de dag van gisteren. "Het is verschrikkelijk, je wereld stort in. Je hebt heel veel mensen om je heen, maar je bent wel alleen. Echt alleen."

In deze video vertelt Kwakernaat over het verlies van zijn dochter:

Door de jaren heen, maar ook vandaag weer, vindt hij steun bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. "Het is heel belangrijk dat je zoiets deelt. Dat verlicht. Ik zeg vaak: als mijn tranen een trap konden maken, en mijn herinneringen een brug, dan klom ik naar de hemel en haalde ze allen terug."

Moord op Shelley

De herdenking voor Isabelle en vele andere slachtoffers is dit keer in Ede. Ieder jaar organiseert de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG) deze dag in een andere gemeente. De moeder van de in 2020 vermoorde Shelley uit Ede zorgde ervoor dat de herdenking dit keer in Ede plaatsvindt.

"Vandaag staan we stil bij dat er door zinloos geweld echt veel mensen om het leven komen in Nederland. Deze dag is er om bij elkaar te komen, te herdenken en aandacht te vragen voor dit bizarre onderwerp. Waarom zou je het leven van een ander nemen? We zijn hier vandaag om elkaar te steunen, maar ook om de boodschap af te geven: blijf om je heen kijken", zegt Lena Olivier van FNG. Zelf verloor ze haar zus, die in 2014 werd vermoord door haar vriend.

Naast een herdenking in de kerk lopen de nabestaanden zaterdag met een namenlint van zo'n driehonderd meter door het centrum van Ede. Op dit lint prijken de namen van ruim 160 slachtoffers die als gevolg van geweld om het leven zijn gekomen.

Zie ook: De dochter van Mariët werd twee jaar geleden vermoord

Deel dit artikel