Een redelijk zeldzame vogel, een grote kruisbek, is gestorven door een lijmstokje. Foto: Jurian Kleppe

Een redelijk zeldzame vogel, een grote kruisbek, is gestorven door een lijmstokje. Foto: Jurian Kleppe

ELSPEET - 'Een trieste en pijnlijke dood door uitputting en paniek'. Een treurig eind van een redelijk zeldzame grote kruisbek. De vogel is zaterdagochtend aangetroffen op een lijmstokje in Elspeet.

Een tweede vogel, het vrouwtje van het paar, vecht nog voor haar leven bij de Dierenambulance. "We hebben geprobeerd de lijm van de veren te halen. De vogel mist een veer waardoor een vleugel blijvend beschadigd is. We hopen dat ze het haalt." Volgens Petra de Jong van de Dierenambulance lijkt het erop dat iemand de lijmstokjes geplaatst heeft bij een drinkplaats waar de vogels vaker gespot zijn. "Ik ben er ongelofelijk boos over, zo triest dat iemand dit doet."

Een geniepige manier van vangen

Volgens vogelspotter Jaap Denee is de manier van vangen geniepig. "Vogels die vast komen te zitten aan zo'n stokje kunnen niet meer wegvliegen en raken in paniek. De grote kruisbek is een redelijk zeldzame vogel, ongeveer zestien centimeter groot. Het mannetje heeft prachtige rode veren. Waarschijnlijk heeft iemand daarom de vogel proberen te vangen om zelf te verzamelen of om te verhandelen. De vogels komen vaker op dezelfde plek om water te drinken."

De Dierenambulance heeft de Provincie en Natuurmonumenten ingeschakeld om de plek in de gaten te houden waar de vogels gevangen zijn. 'Het probleem is dat je de stokjes bijna niet ziet en het kan goed zijn dat iemand bij de stokjes zit te wachten tot er een vogel gevangen is'.

Deel dit artikel