Ankeiler: Op 20 september vond bij Inclusief Groep het minisymposium Personeelstekort plaats.

- Op 20 september vond bij Inclusief Groep het minisymposium Personeelstekort plaats. Het onderwerp wat centraal stond was: Hoe kunt u als werkgever uw organisatie zo aanpassen dat meer mensen kunnen meedoen? Ook mensen die wat extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben.

Risco Balkenende, algemeen directeur Inclusief Groep, opende het minisymposium met een korte terugblik op de Troonrede. Ook hierin werd gesproken over het grote personeelstekort op de arbeidsmarkt.

Samen kijken

Ingeborg Lups, manager VeluwePortaal, begon met een aantal cijfers en feiten rondom vacatures, uitkeringen en beschikbare kandidaten. Deze cijfers laten duidelijk zien dat er een tekort is aan personeel. Ingeborg: ‘Het is belangrijk dat we samen kijken hoe we op een andere manier aan personeel kunnen komen.’ Veluwe Portaal heeft een succesvolle matchtafel en nieuwsbrief waar kandidaten die werk zoeken zich aanbieden. Ook benoemde zij het Accountmanagement Team met daarin accountmanagers van gemeenten, UWV, Inclusief Groep, Onderwijs en het Veluweportaal uit deze regio. Maandelijks komen zij bij elkaar om vacatures en kandidaten uit te wisselen.

Geen personeelstekort

Mike Kastrop, directeur van Restauratiebedrijf Classic Mike in Zeewolde, en zijn collega Laurens, vertelden gepassioneerd over hun werk. Jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben, werken met plezier en naar eigen vermogen aan prachtige projecten. Classic Mike kent geen personeelstekort. Mike: ‘Ik heb wel 60 mensen die bij mij willen werken. Helaas heb ik niet de financiële middelen om al deze mensen in dienst te nemen, gezien de begeleiding die ze nodig hebben.’ Hij vervolgde: ‘Geef mensen de ruimte om te leren en te ontwikkelen en dan zijn er veel meer mensen beschikbaar voor de arbeidsmarkt.’ Niet voor niets is Mike het afgelopen jaar benoemd tot beste praktijkopleider van Nederland.

Collegiale in- en uitleen

Vanuit VNO-NCW midden waren Caroline Rijnsbeek, Regisseur NLwerktaanwerk en haar collega Joost Hack aanwezig. Caroline: ‘Kijk naar wat je medewerkers kunnen en wees als werkgever loyaal naar je medewerkers.’ Een oplossing voor het personeelstekort is volgens VNO-NCW ook de collegiale in- en uitleenmogelijkheid. Als bedrijven elkaar weten te vinden, kan je bij ondercapaciteit medewerkers uitlenen en bij overcapaciteit inlenen. Daarnaast biedt je medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen door andere werkzaamheden te doen.

Technologische innovatie

Gert-Jan Gerrits, directeur Inclusief Groep, vertelde hoe Inclusief Groep technologische innovatie als (deel)oplossing ziet voor het personeelstekort. Voor Inclusief Groep is het de uitdaging om taakverrijking te realiseren door innovatie. Inclusief Groep zet technologie in zodat medewerkers breder inzetbaar zijn en zich verder kunnen ontwikkelen.

Risco Balkenende sloot het minisymposium af met de conclusie dat een deel van het tekort op te lossen is als we echt kijken naar de talenten van mensen. Risco: ‘Door een inclusieve arbeidsmarkt maken we de samenleving rijker.’

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel