Lead image 1:
Lead image TXT 1: Samen kunnen we iets doen tegen eenzaamheid! Doe je ook mee?

- - 1 op de 10 voelt zich sterk eenzaam, daarboven voelt nog eens 1 op de 3 zich regelmatig eenzaam - Bij ouderen op hoge leeftijd is ernstige eenzaamheid meer aanwezig dan bij jongeren - In coronatijd is de groep eenzame ouderen verdubbeld - Eenzaamheid komt iets vaker voor bij mannen, dan bij vrouwen. - Vrouwen voelen zich vaker emotioneel eenzaam, terwijl mannen vaker sociaal eenzaam zijn. - Eenzaamheid is van alle leeftijden, van eenzaamheid bij kinderen weten we erg weinig.

Vind jij ook dat niemand zich eenzaam hoeft te voelen? Samen kunnen we daar iets aan doen! Want in de ‘Week tegen Eenzaamheid’ (van 29 september t/m 6 oktober) wordt er extra aandacht aan dit onderwerp geschonken. Zelfs het kleinste gebaar kan voor iemand al heel veel betekenen.

Straattaart

Het zal u allicht niet ontgaan zijn dat Stichting WIEL in deze week de straat-taart actie heeft. Straten en buurtbewoners worden uitgedaagd om gezellig met buren een taart te delen. Zo vragen we aandacht voor het thema ‘eenzaamheid’. Iedereen kent wel iemand die eenzaam is of misschien voelt u zichzelf weleens eenzaam. Even samen zijn, een bakkie doen en een taartje delen, het is zo simpel. Aan iedereen de oproep: kijk eens om je heen, bij jullie in de buurt, met wie eten jullie deze week een taartje?

‘Ik-vergeet-je-niet’ zaadjes

Tijdens deze week worden er op verschillende plekken ‘ik-vergeet-je-niet’ zaadjes uitgedeeld. Bijv bij de supermarkt, kappers, huisartsen, kerken, bibliotheek… Misschien vind jij het ook leuk om wat zakjes bij mensen langs te brengen. Dan mag je die GRATIS in die week ophalen bij het kantoor van Stichting WIEL (Lange Wijden 33a).

Ook jongeren voelen zich soms eenzaam….

Eenzaamheid is niet een gevoel wat alleen bij volwassenen en ouderen voorkomt. Ook jongeren voelen zich wel eens eenzaam;

“Bij ons thuis speelt veel, mijn moeder is ziek, mijn vader heeft autisme en ik zit er middenin. Ik voel mij daarin vaak eenzaam”. “Ik heb soms weleens het gevoel dat niemand mij begrijpt”. “Ik heb vriendinnen zat, maar niemand kent mij echt”. Allemaal quotes van jongeren die zich soms in meer of mindere mate eenzaam voelen. In deze week gaan jongeren in de gemeente Elburg pakketten rondbrengen en waar mogelijk samen een spelletje te spelen met mensen. Jongeren zijn uiteraard ook van harte welkom in de jongerencentra.

Om een praatje verlegen? Wilt u uw leven vertellen en op laten schrijven?

Vind je het fijn om eens met iemand te praten? Wil wilt u uw levensverhaal aan ons vertellen? Samen terugblikken op allerlei herinneringen? Neem dan ook contact met WIEL op, wellicht dat we jou in contact kunnen brengen met een ander. Een vrijwilliger, goede buur, de kerk… Zo ben je niet alleen en kom je erachter dat het best leuk is om je leven te delen.

Overzicht activiteiten: Wat is er allemaal te doen in deze week?

Kijk op www.wiel.nl/week-tegen-eenzaamheid of de qr-code voor allerlei activiteiten waar je die week naar toe kan gaan en mensen ontmoeten of gewoon er even lekker op uit te zijn. Denk aan activiteiten zoals een historische lezing, eetactiviteit, ontmoeting of bezinningsmoment. Tevens komt daar in de loop van de week een filmpje. Deze kan je delen om aandacht aan het onderwerp te vragen.

Samen kunnen we iets doen tegen eenzaamheid! Doe je ook mee?
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel