Ankeiler: Steenuilen horen bij het kleinschalige landschap op de Veluwe, maar ze hebben het moeilijk.

Steenuilen horen bij het kleinschalige landschap op de Veluwe, maar ze hebben het moeilijk. Het komt vaak voor dat jonge steenuilen tijdens het verkennen van het territorium te water raken en verdrinken. Een steenuilvriendelijke drinkbak biedt de oplossing: deze onderscheid zich van een gewone waterbak voor vee, doordat er een mogelijkheid is voor jonge steenuilen om uit het water te klimmen.

Op de Veluwe zijn er meerdere vrijwilligersgroepen die zich actief inzetten voor de steenuil. Drankenfabrikant Riedel doneert via het Veluwefonds meer dan 100 veilige waterbakken aan deze steenuilvrijwilligers. De uitdeeldag vindt plaats op donderdag 1 december om 15 uur in Ederveen. De eerste drinkbak zal overhandigd worden door Lynn Bazelmans, marketingmanager van Riedel, Marije Storteboom van het Veluwefonds en directeur-bestuurder Arjan Vriend van SLG aan een vrijwilliger van de Steenuilenwerkgroep Lunteren.

Jonge steenuilen op het droge

De vrijwilligers van o.a. Steenuilenwerkgroepen Lunteren, Nijbroek en Wageningen, Stichting Landschapselementen Elburg en ‘t Groentje Wezep-Oldebroek zorgen dat de drinkbakken terecht komen bij erfbewoners met paarden, koeien of schapen in gebieden waar steenuilen zitten. Zij vervangen hun huidige drinkbakken voor de steenuilvriendelijke variant. Zo zullen komend broedseizoen minder jonge steenuilen tijdens het uitvliegen verdrinken. Samen helpen vrijwilligers en bewoners van het buitengebied de jonge steenuilen op het droge.

Ambassadeur van het cultuurlandschap

De steenuil is de kleinste in ons land voorkomende uil. De steenuil komt voor op het boerenerf. De steenuil is een echte ambassadeur van het cultuurlandschap: in een halfopen landschap met een afwisseling van hoogstambomen, heggen, knotbomen en weilanden voelt hij zich prima thuis. De steenuil is in aantal sterk achteruitgegaan en kan daarom wel wat hulp gebruiken. Kijk voor meer informatie over wat je nog meer voor steenuilen kan doen op: slgelderland.nl/kennisbank/wat-kun-je-doen-voor-de-steenuil

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) ondersteunt vrijwilligersgroepen in het landschap met kennis, kunde en materialen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel