Ankeiler: Tijdens het evenement Winter in de Vesting, zaterdag 10 december, geeft domorganist Jan Hage een concert in het Orgelmuseum.

- Tijdens het evenement Winter in de Vesting, zaterdag 10 december, geeft domorganist Jan Hage een concert in het Orgelmuseum.

Jan Hage (1964) geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakte radio- tv- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles.

In 2016 promoveerde hij aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Zijn proefschrift was getiteld Muziek als missie. Een luthers geluid in een calvinistische wereld. Een studie naar Willem Mudde en de kerkmuzikale vernieuwingsbeweging.

Als organist is Jan Hage verbonden aan de Domkerk in Utrecht waar hij het majestueuze Bätz-orgel bespeelt. Zelf zegt hij daarover:

„Het is natuurlijk een topplek, met een geweldig orgel waar ik dol op ben. Ik heb er in 1991 eindexamen gedaan. Het is voor mij een van de topplekken in Nederland met internationale uitstraling, naast bijvoorbeeld de Bavo in Haarlem, de Grote Kerk in Dordrecht en de Sint-Jan in Gouda. Niet overal is men meer even kerkelijk actief. In de Domkerk wel, met iedere zondag een dienst en iedere woensdag een vesper. Het kan bijna niet beter.”

Jan Hage won voor zijn orgelspel vele prijzen, oa:

• Eerste prijs bij Nationaal Orgelconcours in Leiden (categorie 20ste eeuwse muziek)

• Eerste prijs the Swiss Organ Competition in Schaffhausen

• In 2006 ontving hij de médaille d’argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettreste Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur

Het concert is een prachtige gelegenheid deze bekende organist eens in het museum te komen beluisteren.

Aanvang van het concert is zoals altijd 16.00 uur, de toegang tot het concert is gratis.

Dit is het laatste concert in de orgelserie van dit jaar. Na de wintersluiting zal in het voorjaar van 2023 een nieuwe orgelserie starten. Hierover volgt nog nader bericht.

Bezoekadres Orgelmuseum: Van Kinsbergenstraat 5, Elburg, www.nationaalorgelmuseum.nl

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel