Ankeiler: Afgelopen weekend organiseerde het Oranje Fonds weer NLdoet: de grote vrijwilligersactie in heel Nederland, en natuurlijk ook in Oldebroek.

Afgelopen weekend organiseerde het Oranje Fonds weer NLdoet: de grote vrijwilligersactie in heel Nederland, en natuurlijk ook in Oldebroek. Vrijdag 10 en zaterdag 11 maart gingen de handen uit de mouwen bij de oude vertrouwde én mogelijk nieuwe vrijwilligers in onze gemeente. Deze actie is er namelijk juist om mensen aan te moedigen eens een dag vrijwilligerswerk te doen. Om zo te ervaren hoe het voelt om ertoe te doen als vrijwilliger. Natuurlijk in de hoop dat het smaakt naar meer. En ja – ook de wethouders gingen aan de slag!

De aftrap mocht ik doen op vrijdagmorgen bij Boerderijmuseum de Bovenstreek in Oldebroek. Vervolgens ging ik als ‘vliegende keep’ langs de activiteiten waar ik de mannen en dame uit het college tegenkwam. Zo hielp wethouder Engberts bij het Kooiveen in Oldebroek, ging wethouder Vos aan de slag bij zorglandgoed Je Maintiendrai in Oosterwolde en was wethouder Flier aan het klussen bij de Huiskamer van Wezep. Naast het college heb ik ook veel andere vrijwilligers gezien en gesproken. Ook leerlingen van het Oosterlicht hebben dit weekend hard gewerkt om hun steentje bij te dragen. Chapeau!

Geweldig om te zien hoeveel inwoners uit onze gemeente zich als vrijwilliger inzetten. En ook al zeggen ze vaak dat het er ‘gewoon’ bij hoort, blijf ik het heel bijzonder vinden. Want vrijwilligers runnen vaak ook nog een huishouden, willen sociale contacten onderhouden en hebben misschien ook nog een baan. Ik koester het, deze mensen en deze manier van denken en doen. Maar ik kan mij ook echt voorstellen dat u geen ruimte heeft voor nog meer verplichtingen. Dat het niet lukt om vrijwillige klussen passend in de agenda te krijgen. Toch wil ik u uitnodigen eens te kijken op de vrijwilligers vacaturebank Oldebroek via oldebroekvoormekaar.nl. Misschien is er een vacature die wél past of goed te combineren is. Loopt u bijvoorbeeld toch dagelijks met de hond, dan kan dat wandelingetje van grote waarde zijn voor iemand met een klein sociaal netwerk. Het kan zoveel voor een ander betekenen, en vaak levert het ook voor jezelf veel op.

Nu kan ik me voorstellen dat u denkt: wat heb jij dan gedaan? Je bent langs al die klussen gereden, en hebt gepraat. En daar heeft u dan helemaal gelijk in. Daarom ben ik blij met deze column.

Want ik vind het fijn en belangrijk om u, om al die vrijwilligers, te ontmoeten. Om de verenigingen en organisaties van binnenuit te zien, om met u te praten, maar ook om mee te doen. Want hoewel ik op veel verschillende plekken kom, heb ik nog lang niet alles gezien. Dat vind ik jammer, want pas dan zie je hoe het er echt aan toe gaat. Hoe het is om een bingo te organiseren, mee te zingen in een koor of een kantinedienst te draaien, je in te zetten voor de voedselbank, of misschien iets heel anders. Ik vind het leuk eens mee te kijken met de kenners en kunners, met de doeners. Dus, ik stroop graag mijn mouwen op. Nodigt u mij uit om het komende half jaar eens op snuffelstage te komen? Dit kan via burgemeester@oldebroek.nl. Ik wacht uw uitnodiging graag af!

Tanja Haseloop – Amsing

burgemeester

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel