Ankeiler: Voor kinderen is het vaak lastig om te praten over het onderwerp scheiden.

Voor kinderen is het vaak lastig om te praten over het onderwerp scheiden. Daarom heeft het CJG tien boekentips over dit onderwerp uitgezocht die hier misschien bij kunnen helpen.

Boek: Bang Boos Blij (Suzan van Apeldoorn)

Een helpboek voor als je ouders zijn gescheiden. Een boek over wat er is gebeurd bij de scheiding en daarna. Kinderen kunnen in het boek tekenen en schrijven om alle dingen die ze vanbinnen voelen een plaats te geven.

Boek: Dees, een vader en een viool (L. Smulders-Groenhuijsen)

Dees houdt van zijn konijn, van hagelslag-muziek in de ochtend en het geluid van de viool van zijn vader. Hij wil het liefste dat alles blijft zoals het is. Maar op een dag gaan zijn vader en moeder scheiden, en dan lijkt er ineens niets meer gewoon.

Boek: De koning trok uit om de draak te doden (B. Spangenberg)

Via sprookjes, waarin metaforen en beelden centraal staan om essentiële levensprocessen te beschrijven, wordt het kind aangesproken op het onbewuste en kan het reflecteren op zijn gevoelens rondom de scheiding van zijn ouders, zoals loyaliteit, schaamte, verlatingsangst, verdriet en agressie. Het boek bevat, naast een aantal korte verhaaltjes, die goed aansluiten bij de (magische) belevingswereld van het jonge en oudere kind, ook aanwijzingen voor het zelf bedenken van helende sprookjes, aangepast aan het individuele kind en zijn situatie.

Boek: Weekendpapa (Nelleke Scherpbier)

Jesse heeft weleens gehoord dat papa en mama ruzie maken. Toch schrikt hij heel erg als hij hoort dat zijn ouders gaan scheiden. Jesse is boos, verdrietig en bang. Hij vindt het raar om in het weekend bij papa te wonen. Hij praat over zijn gevoelens met papa en mama en met zijn juf op school. Weekendpapa wil kinderen van gescheiden ouders helpen om de thuissituatie onder woorden te brengen en te verwerken. De 'praatvragen' in dit boek zijn hierbij een goed hulpmiddel.

Boek 5: Vaders, moeders? Hardgekookte eieren! (Jacques Vriens)

Nikkie en haar vriendje Jan zijn op elkaar. Samen hebben ze een geheime hut, waar ze elkaar alles vertellen, In die hut ligt ook hun Geheime Schrift. Daarin schijven ze alle dingen op die ze belangrijk vinden. Dat hun hut onbedekt is, dat ze een dood vogeltje hebben gevonden en dat vaders en moeders soms hardgekookte eieren zijn! Op een dag schrijft Nikkie op dat haar ouders gaan scheiden. Ze is verdrietig, bij wie moet ze nu gaan wonen? Gelukkig heeft Jan een goed idee

Boek 6: Ik wil niet kiezen tussen papa en mama (D. Vogels)

Jongens en meisjes, tussen acht en zestien jaar, uit negen verschillende gezinnen, vertellen hoe hun leven veranderde door de scheiding van hun ouders. Openhartig verhalen ze hoe ze daarmee omgingen. Over hun angsten en twijfels, maar ook over hun individuele bewustwording en het opgroeien naar zelfstandigheid. Ze praten over hoe ze hun tijd moeten verdelen over twee huizen, twee ouders, twee levens. Maar ook over hun toekomstperspectieven in het nieuwe gezin. De verhalen bevatten herkenningspunten voor leeftijdsgenoten die hetzelfde meemaken.

Boek: Mijn ouders gaan uit elkaar, wat nu? (Lisette Besselink)

Dit praat- en werkboek voor kinderen tussen 4 en 10 jaar oud, van wie de ouders gaan scheiden of al uit elkaar zijn, is een hulpmiddel voor ouders en professionals bij individuele begeleiding. Het brengt ouders en hun kind bij elkaar om samen de scheiding te verwerken. De elf hoofdstukken zijn zowel gericht op de geschiedenis van het gezin als op de toekomst na de scheiding van de ouders. Het is de bedoeling dat het kind gaat ervaren dat wat het voelt bij de scheiding normaal is, en dat meer begrip voor de situatie, duidelijkheid en rust bij het kind ontstaat.

Boek: Ouders in het wild (L. Groenhuijsen)

'Wij waren volgens mij een heel gewone familie. Of eigenlijk, wij vonden onszelf gewoon, maar dat vindt bijna iedereen van zijn eigen gezin. Je denkt altijd als je nog klein bent dat het overal hetzelfde gaat als in je eigen gezin. Dat is natuurlijk niet zo, daar ben ik helemaal achter gekomen. Het begon allemaal zo'n twee jaar geleden...' Zo begin het verhaal van Fleur die er na de scheiding van haar ouders stiefouders en stiefbroertjes bij kreeg. Veel boze gedachten, tranen en lastige problemen. Maar gelukkig is Fleur heel ondernemend en heeft ze gevoel voor humor. Met achter in het boek informatie, ervaringen, tips voor (stief)kinderen en (stief)ouders.

Boek: Omgaan met … - Scheiden (Patricia J. Murphy)

In dit boek lees je alles over hoe kinderen zich voelen als hun ouders scheiden of apart gaan wonen. Er wordt voorzichtig uitgelegd waarom ouders soms uit elkaar gaan, en wat er gebeurt bij een scheiding. Als jij dat zelf meemaakt, is het belangrijk om te weten dat het niet jouw schuld is en dat jullie allemaal nog best goed met elkaar kunnen omgaan.

Vanaf 12 jaar:

Boek: Thuis in twee gezinnen (Martine Mingelinckx)

Thuis in twee gezinnen geeft je antwoord op vragen over de scheiding van je ouders en je nieuwe leefsituatie. Bij wie ga ik wonen? Hoe ga ik om met mijn stiefbroers- en zussen? Ik moet naar de rechter, wat gaat er gebeuren en hoe kan ik mij voorbereiden? Dit boek wil jongeren laten zien dat jouw mening telt wanneer je ouders gaan scheiden. Zelfs in deze moeilijke situatie kun je zelf dingen verbeteren en daarom is het belangrijk dat je de ruimte durft te nemen om te zeggen wat je wilt. Thuis in twee gezinnen helpt je hierbij.

Boek: Dubbel feest voor Gaaiker (Marieke Martens en Eva Zoutenbier)

Dit prentenboek is bedoeld voor alle kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Het is bedoeld als houvast voor kinderen tijdens of na een scheiding. Het verhaal gaat over Gaaiker, een papegaai die op een dag te horen krijgt dat zijn vader en moeder apart gaan wonen. Het vertelt een eerlijke boodschap over scheiden en daarnaast laat het zien dat kinderen hierin niet alleen staan.

Boek: Ik voel me thuis in twee huizen (Ben Furman)

Praktische tips en creatieve opdrachten voor kinderen en hun opvoeders. Ik voel me thuis in twee huizen is bedoeld voor kinderen van 4 tot 10 jaar die afwisselend in twee verschillende huizen wonen en hun opvoeders. Het is een praktisch middel om het welzijn van het kind te bevorderen en zijn gevoel van veiligheid te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het meest geholpen zijn wanneer zij samen met de ouders of opvoeders aan de slag gaan

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel