Ankeiler: De expositie "Van verleden tot heden, geknipt en gesneden" in Museum Elburg is een prachtige tentoonstelling in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst.

- De expositie "Van verleden tot heden, geknipt en gesneden" in Museum Elburg is een prachtige tentoonstelling in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Deze vereniging viert dit jaar het 40-jarig jubileum en exposeert op verschillende plekken in Nederland en het buitenland.

Foto's Anja van Boven

Papierknipkunst is al een hele oude kunst, de oudste knipwerken in deze expositie zijn in de 17e eeuw gemaakt. Ook tegenwoordig wordt er nog door kunstenaars heel mooi werk gemaakt. Papierknipkunst was ooit bedoeld als creatief tijdverdrijf voor meisjes en vrouwen, later gaan vooral mannen dit als beroep uitoefenen. Zij maakten in opdracht knipkunst voor een huwelijk, een doopplechtigheid of werd zelfs de hele levensloop van een gezin in één knipsel verbeeld. Dit zijn buitengewone knappe, met bloemen en krullen versierde kunstwerkjes. Het lijkt wel kant! Er werden jachttaferelen uitgeknipt, botanische motieven uitgewerkt of bijbelverhalen verbeeld.

Onder de noemer papierknipkunst valt meer dan knippen met hele fijne schaartjes. Het met vlijmscherpe mesjes snijden van patronen uit papier of perkament valt er ook onder. En wat te denken van ingewikkelde patronen uitsnijden met behulp van lasertechniek, zoals bijvoorbeeld de bekende Nederlandse kunstenaar Tord Boontje heeft gedaan. Zolang kunstenaars zich aangetrokken voelen tot papier als medium zullen steeds nieuwe technieken opkomen. Ook daarvan zijn voorbeelden op zaal te zien.

Deze expositie in Museum Elburg is nog te zien t/ m 24 juni 2023 op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel