Bevat Video: Video
Ankeiler: Graaf van Limburg Stirum heeft in zijn testament bepaald dat het huis en het landgoed IJsselvliedt na zijn overlijden in handen moest komen van een stichting.

- Graaf van Limburg Stirum heeft in zijn testament bepaald dat het huis en het landgoed IJsselvliedt na zijn overlijden in handen moest komen van een stichting. Deze stichting had als voornaamste taak de instandhouding van het landgoed, terwijl de opbrengsten van het landgoed "ten goede zouden moeten komen aan zaken van maatschappelijk nut". Het landhuis werd in de jaren vijftig en zestig ter beschikking gesteld aan het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk (CRM). Indische Nederlanders die na de soevereiniteitsoverdracht van Nederland hadden besloten om in Nederland te gaan wonen, werden op IJsselvliedt ondergebracht. Dertien jaren later waren veel bewoners vertrokken of overleden.

Het huis op het landgoed had een nieuwe bestemming nodig. Het werd een vakantiehotel onder de vlag van het Rode Kruis voor chronisch zieken en gehandicapten. Begin jaren 90 vorige eeuw gingen de eerste 2 weken van start voor kinderen met een beperkte levensverwachting. Zestien gezinnen kwamen dat jaar naar het landgoed voor een vakantie.

2018 stopte het Rode Kruis met al haar activiteiten op het landgoed IJsselvliedt. Om de noodzakelijke vakantieweek voort te zetten werd de stichting Happy Holiday door (Rode Kruis) vrijwilligers opgericht. ("Alle vrijwilligers hebben het Rode Kruis hart...").

Stichting Happy Holiday bestaat uit louter vrijwilligers. Zij hebben een fulltimebaan en nemen vakantieverlofdagen op om tijdens die 2 vakantieweken aanwezig te kunnen zijn ter ondersteuning van de gezinnen. Het doel van Happy Holiday is het bevorderen van respijtzorg van personen die deel uit maken van een gezin of familie met een of meerdere ernstig of terminaal zieken gezins- en familieleden. Hierbij richt de stichting zich met name op families en gezinnen die door het continue verlenen van zorg in de thuissituatie geen of nauwelijks financiële mogelijkheden hebben deze zorgvakantie zelf te bekostigen. Tot en met 2023 heeft stichting Happy Holiday voldoende financiële middelen om de vakantie weken uit te kunnen voeren. Sponosoren zijn daarom dringend nodig.

Gesprek met Andre van Lierop over de gezinsweken op Landgoed IJsselvliedt in Wezep en de noodzakelijkheid van sponsoren:

De gezinnen die gebruik maken van Happy Holiday lopen tegen de volgende problemen aan:

• Het vinden van een geschikte vakantielocatie

• De complexe zorg die tijdens de vakantie door moet gaan

• De beperkte financiële middelen vanwege de thuissituatie.

Het gaat hier voornamelijk om éénoudergezinnen en/of multi probleemgezinnen:

• Het begeleiden, ondersteunen en mede organiseren van lotgenotencontacten, het uitwisselen van ervaringen van (be-)handelwijzen.

• Het ondersteunen en bevorderen van de weerbaarheid van deze gezinnen, wat het algemeen welzijn in de thuissituatie ten goede komt.

• Het onmogelijke voor deze gezinnen mogelijk maken, namelijk het beleven van een therapeutische vakantie voor het hele gezin, waarbij de verpleegtechnische zorg gewaarborgd wordt.

Het hotel is voorzien van alle noodzakelijke middelen zoals een kleine apotheek, tilliften op de badkamer en/of slaapkamers, wasserij en onderhoudsafdeling voor reparaties aan (elektrische)rolstoelen.

Deskundige (gediplomeerde) verpleegkundigen en een kinderarts zijn aanwezig, evenals noodzakelijke medische apparaten, om 24/7 medisch zorg te kunnen bieden zijn tijdens een vakantieweek.

Gedurende de vakantieweek is een nachtwacht aanwezig en hij/zij reageert op een noodsignaal vanuit de gastenkamers. Waarna er actie wordt ondernomen.

Stichting Happy Holiday ziet het als haar uitdaging om deze vakantieweken ook in de komende jaren te laten plaatsvinden. De kosten voor een vakantieweek neemt Happy Holiday grotendeels voor haar rekening, zij doet haat best om de benodigde financiële middelen op te brengen.

De kosten voor een vakantieweek bedragen € 27.500,-. Happy Holiday kan dan gemiddeld 8 gezinnen ontvangen. En persoon kost €750.

Er is een wachtlijst van ca 70 gezinnen die tot deze doelgroep behoren.

Gezinnen waarvan een of meerdere gezinsleden (kinderen en/of ouders) ernstig ziek zijn en die veel- of specialistische zorg nodig hebben die 24/7 door moet gaan.

Happy Holiday ziet het als haar uitdaging om de benodigde financiële middelen te verwerven. Daarvoor is geld nodig. Doet u mee?

Kijk voor meer informatie op https://stichtinghappyholiday.nl/

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel