Ankeiler: Het college van B&W van de Gemeente Elburg heeft ingestemd met een raadsvoorstel om het doelgroepenbeleid aan te passen. Dit beleid regelt de huisvesting van onder andere arbeidsmigranten.

- Het college van B&W van de Gemeente Elburg heeft ingestemd met een raadsvoorstel om het doelgroepenbeleid aan te passen. Dit beleid regelt de huisvesting van onder andere arbeidsmigranten. Volgens wethouder Lyda Sneevliet-Radstaak voorziet het voorstel in een betere registratie en toezicht: “Op deze manier hebben we meer zekerheid over het naleven van de huisvestingscriteria. Ook krijgen we meer toezicht op wat er gebeurt en zodoende meer grip op eventuele problemen.” Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel bespreekt in de vergadering van 3 juli.

Op 27 september 2021 heeft de gemeenteraad de motie huisvesting arbeidsmigranten aangenomen. Daarin roept de gemeenteraad het college op om te komen met aanvullingen op het beleid omtrent de huisvesting van deze groep. Het nieuwe raadsvoorstel biedt voor verschillende problemen een oplossing. Allereerst voorzien de aanpassingen in een betere registratie van de arbeidsmigranten. Dit vergroot hun eigen veiligheid. Door zicht te hebben op waar en hoeveel mensen er wonen kunnen hulpdiensten bij calamiteiten gerichter handelen. Daarnaast ontstaat door de registratie een beter zicht op de huisvestingsbehoefte. Nu schrijven mensen zich vaak niet in bij de gemeente, of niet uit.

Voldoen aan SNF-normen

Wethouder Lyda Sneevliet-Radstaak vindt het ook belangrijk dat iedere verhuurder of diegene die huisvesting aanbiedt is geregistreerd in het register van Stichting Normering Flexwonen (SNF): "Dus niet alleen de woonlocatie, maar ook diegene de huisvesting levert. Zo weten we dat de huisvesting voldoet aan de SNF-normen. In de gemeente Elburg hanteren wij dit als minimale norm voor huisvesting van arbeidsmigranten. Verder willen we de communicatie met de ondernemers verbeteren die arbeidsmigranten in dienst hebben. Dit door huisvesting arbeidsmigranten onderdeel te laten zijn van de agenda van de overleggen met de Bedrijvenkring Elburg."

De omgeving wordt zo goed mogelijk meegenomen bij eventuele ontwikkelingen, op grond van het bestaande participatiebeleid in de gemeente Elburg. Tenslotte ligt er een voorstel ten aanzien van het mengen van doelgroepen. Het is de bedoeling om hier iets soepeler mee om te gaan, zodat spoedzoekers hier niet onder vallen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel