Ankeiler: De bloem van Hattemerbroek gaat dit keer naar Erik Den Dekker. Met een mooie bos bloemen van de bloemenman uit Hattemerbroek Daniel’s Bloemenhandel.

- De bloem van Hattemerbroek gaat dit keer naar Erik Den Dekker. Met een mooie bos bloemen van de bloemenman uit Hattemerbroek Daniel’s Bloemenhandel. We treffen Erik thuis net terug van werk, samen met zijn vrouw Liane en de kinderen. Als we aanbellen opent een verraste Erik de voordeur daarnaast hangt er zeer duidelijk zichtbaar en goed bereikbaar een AED.

Foto's: Alida Bosma

"Elk jaar krijgen ongeveer 16.000 Nederlanders een hartaanval | Binnen 6 minuten een AED redt levens". Buiten het ziekenhuis komt een reanimatie ongeveer 125 keer per week voor. Op basis van internationale cijfers en schattingen wordt er gedacht dat een acute circulatiestilstand ongeveer twee keer zo vaak voorkomt, namelijk 300 keer per week.

De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de noodzaak van een goede dekking van AED’s. Zo zijn er veel AED’s te vinden op de werkvloer en bij sportclubs, maar tegenwoordig ook bij de mensen in de straat (BuurtAED’s). Ook steeds meer AED’s worden geregistreerd zodat men weet waar de defibrillatoren hangen. Daarnaast wordt er gepleit voor meer burgers die kunnen reanimeren en zich aanmelden als burgerhulpverlener. Via de app van ‘Hartslag Nu’ kunnen burgers opgeroepen worden als er bij hen in de buurt een hartstilstand plaatsvindt. De ene helft van de burgerhulpverleners wordt naar het slachtoffer gestuurd en de andere helft naar de dichtstbijzijnde AED, om vervolgens met AED naar het slachtoffer te gaan. En dit allemaal met als doel meer levens te redden van slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en er een AED wordt ingezet is de overlevingskans namelijk 50-70%. En aangezien de gemiddelde responstijd van ambulances 8-10 minuten is, is de hulp van omstanders en burgerhulpverleners dus cruciaal!

Erik den Dekker is zo een burger in Hattemerbroek met een BuurtAED aan zijn eigen huis. Erik heeft al verschillende keren als burgerhulpverlener de AED kunnen gebruiken. Het is niet altijd makkelijk, zeker niet als je de hulpbehoevenden ook kent. Ook niet als de reanimatie wel is gelukt, maar de persoon uiteindelijk toch overlijdt. Erik is oprecht geraakt door de herinneren als hij de bos bloemen van het Dorpsoverleg ontvangt.

De intrinsieke motivatie is er zowel op werk, waar hij BHV-er is, maar ook als buurman. Hij zal er alles aan doen om in levensbedreigende situaties goed te kunnen handelen.

Erik heeft deze AED persoonlijk geregeld door zijn huis hiervoor beschikbaar te stellen. "Hartslag Nu" financiert voor 5 jaar het onderhoud. We hebben nu 3 AED's in Hattemerbroek, aan de voorkant van het dorpshuis de bouwakker, Op het terrein van de voetbalclub Noord-Veluwe boys en nu dus ook op de Mezenhof in Hattemerbroek bij Erik naast de voordeur.

Door dit te doen vergroot hij de overlevingskans van de bewoners van Hattemerbroek.

Het dorpsoverleg vindt dit een warm en proactief voorbeeld van zorgdragen voor elkaar. Om deze reden willen we Erik dan ook bedanken voor zijn initiatief voor deze AED.

Denk je na het lezen van dit bericht, ik ook graag een burgerhulpverlener willen zijn en heb jij basiscursus reanimatie gevolgd de afgelopen 2 jaar, kijk dan op de onderstaande site van de hartstichting.

https://www.hartstichting.nl/help-mee-met-tijd/reanimatie/word-burgerhulpverlener

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel