Ankeiler: Het is alweer bijna 32 jaar geleden. Toen legde ik mijn trouwgelofte af aan Rolf, en hij - gelukkig - ook aan mij. We beloofden elkaar trouw, bijstand en hulp.

Het is alweer bijna 32 jaar geleden. Toen legde ik mijn trouwgelofte af aan Rolf, en hij - gelukkig - ook aan mij. We beloofden elkaar trouw, bijstand en hulp. We beloofde elkaar lief te hebben en te koesteren in ziekte en gezondheid. We zeiden ja op de vraag of we aan alle wettelijke plichten én verantwoordelijkheden wilden voldoen. Een paar jaar geleden legde ik weer zo’n soort belofte af – de ambtseed. Een plechtig moment waarbij ik heel bewust stilstond bij de bijzondere positie die ik mocht en mag innemen als burgemeester van de gemeente Oldebroek.

In deze rol heb ik inmiddels al veel echtparen mogen ontmoeten die 50, 60 of zelfs 65 jaar geleden hun belofte aan elkaar deden. Ik vind het altijd bijzonder om met deze mensen in gesprek te zijn. Ze vertellen me dan over hoe het was toen zij aan hun huwelijk begonnen. Hoe anders het was, maar toch ook weer zo hetzelfde. Ook toen moest het gezin ‘gewoon’ draaiende gehouden worden, moesten man en vrouw daar samen hard voor werken. De invulling was misschien wel iets anders; het was toen gebruikelijk dat de vrouw thuis was en de man voor de inkomsten zorgden. Het was zelfs gewoon dat vrouwen ontslag kregen als ze gingen trouwen! Dat kunnen we ons tegenwoordig niet meer voorstellen. Maar de dagelijkse bezigheden zijn eigenlijk nog steeds hetzelfde. Ook toen moesten er boodschappen gedaan worden, kinderen naar school gebracht worden, sociale contacten onderhouden worden. Ook toen waren we druk en waren er zorgen, alleen gingen ze niet altijd over dezelfde zaken waar we ons nu druk om maken. Maar zij beloofden elkaar destijds hetzelfde als wat wij elkaar nog steeds beloven. De huwelijksgelofte is niet veranderd. Dat is mooi, het is een heel bijzonder tijdloos, wereldwijd, ritueel.

Zo’n ritueel hebben we ook bij de overheid, de eed of belofte. Alle ambtenaren, raadsleden en wethouders leggen deze eed of belofte af. Ik vind het heel mooi om te zien wat dat met mensen doet. Je voelt dat zo’n plechtigheid een lading heeft. Je voelt de verantwoordelijkheid van dat moment. Dat is ook niet zo gek. Het is ook uniek. Want over het algemeen is het niet zo dat je, als je ergens gaat werken, een belofte moet afleggen. Bij de overheid doen we dat wel, omdat we beloven ons in te zetten voor het algemeen belang van onze de samenleving. Ons best doen die samenleving een beetje mooier en beter maken. We beloven integer te zijn en iedereen rechtvaardig te behandelen, gelijkwaardig en met respect. Dat maakt dat dit moment een heel andere lading heeft dan wanneer je een handtekening zet onder een arbeidscontract.

Ook in Oldebroek moeten de medewerkers de eed of belofte afleggen. En vaak gebeurt dat ten overstaan van de gemeentesecretaris en in aanwezigheid van een getuige. Maar eigenlijk vind ik dat je zo’n bijzonder moment als burgemeester niet mag of moet willen missen. Dus deze week zal ik voor het eerst zelf die eed afnemen, in het bijzijn van de gemeentesecretaris en natuurlijk andere collega’s. Want ik ben ontzettend blij met al die medewerkers die zich willen inzetten voor de gemeente Oldebroek. En het is fijn dat ik erbij mag zijn als we even stilstaan en voelen hoe bijzonder ons werk toch eigenlijk is. Om af te spreken dat we zorgvuldig, betrouwbaar en integer zijn. Om trouw te beloven.

Tanja Haseloop – Amsing

burgemeester

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel