Loco Media Groep

Loco Media Groep

advertentie
Geschreven door Loco Media Groep
13 oktober 2023 14:39


Lancering 3e Hanze fietsroute tussen Elburg en Oldebroek
Foto: Lancering 3e Hanze fietsroute tussen Elburg en Oldebroek
Foto Anja van Boven

- Op de Noord-Veluwe bevinden zich drie Hanzesteden: Hattem, Elburg en Harderwijk. Bij Hanzesteden wordt meestal als eerst gedacht aan boten, handel en de verbinding over water tussen de historische binnensteden. De verbinding met het ommeland, het omliggende gebied van de Hanzesteden, wordt vaak vergeten. Vanuit historisch perspectief was het ommeland juist een belangrijke verbinding. Het ommeland werd voor de handel altijd al betrokken bij de Hanzesteden. Het een kan niet zonder het ander. Deze handel werd over land, over nu vaak nog zichtbare wegen, vervoerd. Bekende handelswaren uit die tijd zijn vis, hout, wijn en wol.

Icoonjaar Hanze – Ontdek verborgen verhalen en mythes met de Hanzestories fietsroutes

Het Icoonjaar Hanze vertelt het gezamenlijke verhaal van de Hanzetijd van ons gebied, de Noord-Veluwe. Er worden in totaal 3 fietsroutes en 2 wandelroutes gemaakt, verspreid over de Noord-Veluwe. Dit zijn digitale routes, waarbij een personage uit de Hanzetijd het verhaal van dat gebied vertelt terwijl de bezoeker de route volgt. De verhalen vertellen interessante feitjes uit de Hanzetijd met een leuke twist naar het nu. De routes zijn leuk voor elke leeftijd. De eerste twee routes waren al eerder klaar; route 1 tussen Ermelo en Putten en route 2 tussen Harderwijk en Nunspeet. Op vrijdag 13 oktober werd route 3 gelanceerd, een fietsroute tussen Elburg en Oldebroek. Wethouder Bertus Jeensma van Elburg en wethouder Beert Flier van Oldebroek onthulden de route ‘Van Boerenbier tot Bossen vol Ossen’. De Stadsomroeper van Elburg begeleidde de onthulling van de route.

Foto Anja van Boven

Route 3 Elburg – Oldebroek: Van Boerenbier tot Bossen vol Ossen

Ga je mee in de tijdmachine voor een achtbaanrit door de spannende Hanzetijd? Beleef hoe het is om op pad te gaan met Alderik, een potige, slimme boerenzoon. Hij is geboren en getogen in de ommelanden, vlakbij Oldebroek in een boerderij waar hij met zijn ouders woont. Ze hebben een paar koeien en een kleine akker. Alderik is joviaal, een echte aanpakker en hij houdt van een biertje. Samen doen jullie verplichte karrendienst en ontdek je dat niemand water drinkt in de Hanzetijd. Maar wat dan wel? Je wordt bijna platgewalst door een kudde wilde ossen en er zit een roofridder achter je fiets aan. Ook ga je op boerderijenjacht en maak je een grote ontdekking mee. Dus spring op de pedalen en start de boerentoer met Alderik de Hanzeboer! De route is 36 kilometer lang en start officieel bij parkeerplaats De Oude Vos in Elburg, maar is ook te starten op elk ander knooppunt aan de route. Bij de officiële startlocatie is een startbord te vinden met meer informatie over de Hanzestories en de routes.

De routes, met alle verschillende personages, zijn ook terug te vinden op de website www.hanzestories.nl (layout geoptimaliseerd voor smartphones).

Met de lancering van de Van Boerenbier tot Bossen vol Ossen route vond ook de opening plaats van Het evenement 24-uur Hanze. Dit weekend barsten de Hanzesteden, waaronder Elburg, uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. Bekijk HIER het programma.

Film LOE Media over de lancering van 3e Hanze fietsroute tussen Elburg en Oldebroek

Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.

Elburg  Ermelo  Harderwijk  Hattem  Nunspeet  Oldebroek  Oss  Putten Nieuws 

elburg voorpagina vrmg 
 
  • LocoTV
  • LocoFM

Elburg Vischmarkt

Elburg Haven

advertentie