Ankeiler: Het vooruitzicht naar de verkiezingen ziet er overwegend droog uit. De dag begint droog en koud met temperaturen rond of net boven het vriespunt.

Het vooruitzicht naar de verkiezingen ziet er overwegend droog uit. De dag begint droog en koud met temperaturen rond of net boven het vriespunt. In het oosten kan het aanvankelijk licht vriezen. Er zijn wolkenvelden, maar regionaal schijnt af en toe de zon en in de middag wordt het 4 tot 8 graden. In de avond stijgt de temperatuur een paar graden.

We krijgen een koude nacht met in het binnenland op uitgebreide schaal temperaturen rond of net onder het vriespunt.Er is ook veel bewolking en lokaal komt mist voor, dus het wordt een koude stembusgang. De mist lost langzaam op en lokaal schijnt de zon.

In de middag blijven we te maken houden met wolkenvelden en schijnt slechts af en toe de zon. Met een middagtemperatuur van 4 of 5 graden mogen we best spreken van een koude novemberdag. Gelukkig blijft het dan wel droog.

Toch de paraplu mee?

In de avond voert een matige zuidwestenwind minder koude lucht aan en stijgt de temperatuur halverwege de avond naar 5 tot 10 graden. Wanneer de stembussen gesloten zijn en de stemmen geteld worden stijgt de temperatuur nog wat verder. In de nacht naar donderdag wordt het 7 tot 12 graden.

Regen van invloed voor opkomstcijfers

Een enkele bui is geen reden om niet te gaan stemmen, maar dat is langdurige regen voor sommige mensen wel. Hoe langer het regent, hoe lager de opkomst. Een dag met veel zonneschijn tijdens landelijke verkiezingen had in het verleden gemiddeld een 2 tot 3% hogere opkomst dan een bewolkte en regenachtige dag. Ook bij aangename temperaturen is de opkomst iets (circa 1%) hoger.

Voor de partijkeuze is de invloed van slecht weer veel lastiger aan te tonen. Wel is het aannemelijk dat de ‘zwevende kiezer’ eerder thuis zal blijven dan de kiezer die al jarenlang trouw is aan een bepaalde partij.

De vorige Tweede Kamerverkiezingen waren op 17 maart 2021. Het weerbeeld was tijdens de stembusgang een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur lag tussen 7 en 9 graden. De opkomst was 78,7%. Vier jaar daarvoor stemden we op 15 maart ook voor de Tweede Kamer. Het was toen overal droog, de zon scheen flink en het werd 11 tot 15 graden. De opkomst was met 81,6% dan ook duidelijk hoger.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel