Loco Media Groep

Loco Media Groep

advertentie
Geschreven door Jeannet van Elst
4 juni 2024 11:36


Caravans, schaatsen en postzegels: verzamelaars komen naar de bieb in Wezep
Foto: Caravans, schaatsen en postzegels: verzamelaars komen naar de bieb in Wezep
De antieke schaatsen van dhr. Van Ittersum. Eigen foto.

WEZEP - Donderdagmiddag 20 juni tonen maar liefst drie verzamelaars de favoriete onderdelen van hun verzameling bij de bibliotheek in Wezep. Kom tussen 14.30 en 16.00 uur kijken naar miniatuur caravans, antieke schaatsen en postzegels. Ga in gesprek met de verzamelaars, luister naar hun verhalen en wissel verzamelervaringen uit.

De heer van Oene verzamelt miniatuur caravans. Rommelmarkten zijn voor hem de favoriete plek om nieuwe onderdelen aan zijn verzameling toe te voegen. Hij is nog op zoek naar een miniatuur van zijn eigen oldtimer caravan.

Foto: Caravans, schaatsen en postzegels: verzamelaars komen naar de bieb in Wezep
De miniatuurcaravans van dhr. Van Oene. Eigen foto.

De heer van Ittersum verzamelt antieke schaatsen. Het verzamelen van oude schaatsen komt voort uit grote interesse voor het wintersijsvermaak uit vervlogen eeuwen. “Ruim 40 jaar geleden kocht ik wel eens heel oude schaatsen op rommelmarkten zonder een doel voor ogen; maar als dan blijkt dat er ook een verzamelkring bestaat van winterse objecten, komt er al gauw meer kennis en structuur binnen. In de 19e eeuw en vroeger werden de schaatsen volledig handgemaakt en bijna elke plaats had wel een smid die samen met een timmerman (het houtje) schaatsen maakte. Veelal stempelden ze hun naam in het ijzer. De grote verscheidenheid maakt het voor verzamelaars speciaal en waardevol, vooral als er maar enkele paren van een bepaalde maker terug te vinden zijn. Verzamelen gaat tegenwoordig veelal digitaal, via Marktplaats bijvoorbeeld. Verder zijn er weleens via onze verzamelclub interne veilingen. Niet alleen schaatsen beslaat mijn verzameling maar ook afbeeldingen van ijsvermaak, schaatsstokken, schilderijen, boeken, reclame materiaal, toertocht medailles, slijpblokken. En dan is het bij mij vaak: hoe ouder hoe liever!”

Foto: Caravans, schaatsen en postzegels: verzamelaars komen naar de bieb in Wezep
Dhr. Bakker met zijn postzegelverzameling. Eigen foto.

De heer Bakker verzamelt postzegels. Hij begon al jong met verzamelen, bijvoorbeeld sigarenbandjes, suikerzakjes en ansichtkaarten. “Toen ik eens bij iemand een postzegelalbum had gezien vond ik dat zo leuk, dat ik daarmee verder ben gegaan. Ik zal toen een jaar of 11-12 zijn geweest. Door de jaren heen is de interesse in verschillende verzamelgebieden uitgebreid. Het begon met een verzameling postzegels van Nederland die vervolgens aangevuld werd met de gebieden overzee. In de loop der jaren is het aantal landen fors uitgebreid o.a. door het winnen van een album Denemarken bij het maken van een quiz in een postzegelblad. Daarnaast heb ik ook een aantal thema’s, waarvan ik de postzegels wereldwijd bij elkaar zoek, zoals o.a. auto’s, vuurtorens, vliegtuigen, rozen. Ik bezoek regelmatig rommelmarkten en kringloopwinkels. Verder zijn er via internet vele mogelijkheden. Facebook heeft verschillende groepen waarin postzegels worden gekocht en verkocht. Daarnaast zijn er via internet diverse postzegelveilingen en postzegelwinkels. Ook neem ik deel aan een internationaal verzamelaarplatform, waar ik mijn verzameling bijhoud, maar ook mijn doubletten te koop aanbiedt. Ook op Marktplaats is voldoende te koop.”

Nieuwsgierig geworden? Kom donderdagmiddag 20 juni tussen 14.30 en 16.00 uur naar de bibliotheek in Wezep, Mariënrade 3, 8091XS Wezep. Entree is gratis, je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

De middag wordt georganiseerd in het kader van de ontmoetingstafel, een initiatief van de Bibliotheek Noord-Veluwe.


Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.

  • LocoTV
  • LocoFM

Elburg Vischmarkt

Elburg Haven

advertentie