Wereldwijd staat de Dag van de Arbeid symbool voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. De feestdag is ontstaan uit de negentiende-eeuwse strijd voor een achturige werkdag. In de Verenigde Staten was het in die tijd een terugkerende traditie voor vakbonden om op de eerste dag van mei een grote actiedag te organiseren. In Nederland werd er sinds 1890 jaarlijks op 1 mei gedemonstreerd voor een acht uur durende werkdag. Na dertig jaar werd het een succes: in 1919 werden de achturige werkdag en het kiesrecht voor arbeiders ingevoerd.
Geen officiële feestdag
In Nederland is de Dag van de Arbeid nooit uitgeroepen tot nationale feestdag. In andere landen werd dit wel gedaan als een linkse of juist extreemrechtse regering aan de macht kwam, legt historicus Heerma de Voss uit aan NOS. Vanouds werden er in Nederland grote bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (voorganger van PvdA) en de CPN (Communistische Partij van Nederland).
Op de regel dat we niet vrij zijn, kennen we in Nederland een paar uitzonderingen. In de gemeenten Hoorn en Amsterdam mogen medewerkers kiezen of ze op 1 mei of een andere dag van het jaar vrij nemen. Daarnaast zijn werknemers van vakbonden vrij op deze dag maar verder blijft het uit.
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.