Met haar instructieregel wil Keijzer zekerheid bieden aan de naar schatting zestigduizend mensen die nu op een vakantiepark wonen. In de plannen staat dat op deze manier voorkomen wordt dat deze bewoners in de toekomst in de knel komen, terwijl tegelijkertijd de drukke op de toch al krappe woningmarkt niet verder oploopt. De maatregel is bedoeld voor mensen die ten einde raad zijn en vervalt zodra er weer voldoende betaalbare woningen zijn.
Tijdelijke oplossing, geen structureel beleid
Volgens de gemeenten biedt het plan geen echte oplossing voor de woningnood. "Permanent wonen en recreatie gaan in onze optiek niet goed samen," stelt de gemeente Barneveld. Ook Elburg noemt het voorstel een “tijdelijke oplossing” die geen nieuwe woningen oplevert. De gemeenten pleiten liever voor investeringen in reguliere woningbouw.
Bovendien roept de regeling alleen maar meer vragen op. "Wat gebeurt er na die periode van tien jaar?", vraagt gemeente Ermelo zich af. De duidelijkheid waarnaar het kabinet op zoek is, is er al benadrukt Elburg: "het is niet toegestaan."
Vrees voor verlies lokale regie
Een belangrijk bezwaar is dat de voorgestelde wet landelijke instructieregels bevat, waardoor gemeenten hun regie verliezen. “De gemeente heeft meer zicht op schrijnende gevallen”, aldus Elburg. "Dat zijn niet altijd de gevallen die nu "gedoogd' gaan worden, zoals de minister doet voorkomen." Ook Nunspeet waarschuwt voor verlies van maatwerk en lokale afwegingen.
Een samenwerking tussen provincie Gelderland en elf Veluwse gemeenten, waaronder Barneveld, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten, heeft hierover een kritische position paper aangeboden aan het ministerie. Zij zijn duidelijk: "Het generiek toestaan van permanente bewoning op vakantieparken in Nederland is geen goed idee."
'Recreëren en wonen gaat niet samen'
Veel gemeenten vinden het mengen van recreatie en permanente bewoning onwenselijk. “Recreanten hebben een ander leefritme dan vaste bewoners, dat leidt tot spanningen,” stelt Ermelo. Wethouder Ewoud ’t Jong, uit Putten, waarschuwt voor criminaliteit, overlast en het gebruik van parken voor opvang van arbeidsmigranten. “Op sommige parken is echt extreme handhaving nodig van de politie om daar de boel een beetje fatsoenlijk te houden", zegt hij tegen mediapartner Omroep Gelderland.
Ook Oldebroek vreest extra druk op handhaving, aantasting van natuur en milieubelasting. Daarnaast is de infrastructuur van veel parken niet berekend op permanente bewoning. "Het bedreigt het voortbestaan van vakantieparken die wel willen investeren in toerisme en hetet beperkt parken in hun toeristische ontwikkeling", aldus gemeente Elburg. Ook benadrukt het belang van goede recreatieparken voor de economische motor.
‘1 park, 1 plan’
Gemeenten als Barneveld, Ermelo en Nijkerk hanteren het principe ‘1 park, 1 plan’: een terrein is óf recreatief óf bedoeld voor wonen, maar niet beide. Ermelo werkt bijvoorbeeld aan transformatieprojecten zoals voormalig vakantieparken Horst en de Hosterhoeve, waar 260 reguliere woningen komen.
Zolang het plan van Keijzer nog niet van kracht is, blijven in ieder geval Barneveld en Nijkerk actief handhaven op illegale permanente bewoning. Mocht het beleid toch worden ingevoerd, dan overwegen zij hun aanpak te herzien.
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.