Het is voor het eerst dat een gedeputeerde zich meldt op een school om te praten over angst over de wolf onder kinderen en ouders. "Ouders vinden het eng om kinderen alleen naar school te laten gaan en niet iedereen kan met zijn kinderen naar school." De verste afstand die een scholier naar de Huinerschool fietst is ongeveer zes kilometer, zegt hij.
"Sommige ouders hebben voor hun kinderen een wolvenalarm gekocht, ik geloof in vier gevallen", zegt schooldirecteur Marius-Jan Breugem. Een aanval door - of confrontatie met - een wolf was er nog niet. "Wel hebben leerlingen een wolf gezien."
Angst gegrond?
Hoe gegrond is dan die angst? "Angst is een persoonlijke mening", vindt Glenn Lelieveld. "Als iemand bang is voor spinnen, is iemand bang voor spinnen." Maar het risico op een confrontatie met een wolf is volgens de wolvenkenner 'nagenoeg nul.'
Volgens Lelieveld zit er in de buurt van de school geen wolf. "Een stuk westelijker en oostelijker wel. Het kan zijn dat ze de wolf niet leuk vinden of spannend vinden, maar dat betekent niet dat wolven kinderen eten. Ze eten wilde hoefdieren. Die zitten hier niet." Daarnaast leeft de wolf alweer 7 jaar in de regio, zegt Lelieveld. Hij vraagt zich af: waarom nu het bezoek van Zoet aan de school?
Omgaan met angst voor de wolf is moeilijk, denkt wildlife-deskundige Femke Hilderink van WWF-NL. "Dat heeft ook te maken met hoe de omgeving reageert. Hoe meer de wolf in het nieuws is, hoe meer gespeculeerd wordt en hoe enger de dingen worden. Er zijn ook serieuze incidenten geweest en die voeden de angst. Mensen gaan ook meer onzekerheid voelen als er niet tijdig en adequaat wordt ingegrepen."
Voeren
Volgens verschillende deskundigen zijn er ook signalen dat mensen het gevaar opzoeken door de dieren te voeren. Daardoor zou de wolf minder schuw worden en dichter bij mensen komen. "Dat is niet de bedoeling en daar moet iets aan gedaan worden: verjaag of verdoof en zender een wolf die niet schuw is, zodat je weet waar het dier uithangt", zegt Hilderink.
Tijdig en adequaat reageren dus. Maar dat gebeurt niet volgens Hilderink: "We zien dat te laat op ongewenst gedrag wordt gereageerd, je moet bij wolven die te dicht bij mensen komen sneller ingrijpen."
Lelieveld is het met haar eens: "Wanneer een specifieke wolf, bijvoorbeeld die in de buurt van Harderwijk en Ermelo, fout gedrag vertoont, moet je daarop acteren. We geven al maanden aan dat we die wolf moeten zenderen, maar de provincie houdt dat tegen. Ondertussen gaat de gedeputeerde wel naar deze school."
Dat het voeren een probleem is, wil gedeputeerde Harold Zoet niet met volle overtuiging zeggen. "Zo simpel is het niet. De wolf ziet dat de mensen niets doen. Hij ziet iedere dag mensen, ruikt iedere dag mensen. De angst zal steeds minder groot worden." Om de angst bij de leerlingen wat weg te nemen heeft Zoet verteld over wat de provincie doet en wat de wetgeving is.
Wolvenalarm
Vooralsnog hebben de meeste kinderen van de Huinerschool geen wolf gezien. "Alleen op camera", zeggen ze. Sommige leerlingen zijn wel uitgerust met een wolvenalarm. "Hier komt een hele hoge piep uit die de wolf afschrikt", vertelt een van de leerlingen.
Of zo'n 'wolvenalarm' ook direct nodig is, is nog maar de vraag. "Of je de wolf ziet is het minst belangrijke", zegt Lelieveld. Dat gaat een keer voorkomen, denkt hij. "Wat doet de wolf, dat is de vraag. Kijkt hij even en loopt hij weg? Geen probleem. Dat is normaal wolvengedrag."
Het advies: "Verminder je vaart en ga stilstaan. Als de wolf stil blijft staan en afstand neemt, komt het helemaal goed." En ben je als ouder of kind toch bezorgd, dan is een luxe wolvenalarm niet per se nodig. "Geef een voetbalfluitje mee. Wolven zijn bang voor het geluid. Daar schrikken ze van en dan weet de omgeving ook gelijk dat er wat is."
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.